Landskapsförordning (2011:11) om tillämpning av riksbestämmelser om elsäkerhet (upphävd)

Denna förordning har upphävts genom 2017:38, som gäller från och med den 1 juli 2017.

1 §.  Förordningens tillämpningsområde

Följande riksförfattningar ska tillämpas i landskapet med de avvikelser som anges i denna förordning:

1) elsäkerhetsförordningen (FFS 498/1996),

2) handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen (FFS 516/1996),

3) handels- och industriministeriets beslut om ibruktagning och drivande av elanläggningar (FFS 517/1996),

4) handels- och industriministeriets förordning om användningen av hissar (FFS 663/1996).

2 §.  Ändring av riksförfattningar

Ändringar av de författningar som avses i 1 § ska tillämpas i landskapet från det att de träder i kraft i riket, om inte annat följer av bestämmelserna i denna förordning.

3 §.  Förvaltningsmyndigheter

De förvaltningsuppgifter som enligt författningarna i 1 § sköts av rikets myndigheter ska i landskapet skötas av landskapsregeringen, till den del det är fråga om uppgifter som faller inom landskapets behörighetsområde.

4 §.  Hänvisningar

Om det i de författningar som nämns i 1 § hänvisas till bestämmelser i rikslagstiftningen och motsvarande bestämmelser finns i landskapslagstiftning ska hänvisningen avse bestämmelserna i landskapslagstiftningen.

5 §.  Undantag från tillämpningen

Elsäkerhetsförordningens 9-13 §§ och 16 § ska inte tillämpas i landskapet.

I handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen avsett intyg utfärdat av i riket godkänt bedömningsorgan, Säkerhetsteknikcentralen, Elinspektionscentralen och av det tidigare Elektriska inspektoratet gäller i landskapet. Elarbeten av engångskaraktär ska med undantag av i 29 § handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen angivna elarbeten anmälas till landskapsregeringen.

Klass I i 2 § handels- och industriministeriets beslut om ibruktagning och drivande av elanläggningar ska i landskapet även omfatta elanläggningar i en- och tvåfamiljshus samt i fritidshus vars huvudsäkring har en strömstyrka på över 3x20 A.

I landskapet ska förutom bostadshus även fritidshus undantas från kravet på periodisk besiktning.

Anmälningar som enligt 17 § handels- och industriministeriets beslut om ibruktagning och drivande av elanläggningar ska göras till elsäkerhetsmyndigheten ska i landskapet även omfatta de anläggningar som anges i 2 § 2b punkten i beslutet.

Certifieringsbesiktningar och periodiska besiktningar av hissar som anges i 2 § förordningen om användningen av hissar kan i landskapet även utföras av landskapsregeringen.

6 §.  Besiktning som utförs av distributionsnätsinnehavare

En certifieringsbesiktning får med stöd av 4 § 5 mom. landskapslagen (2011:9) om tillämpning i landskapet Åland av elsäkerhetslagen utföras av en distributionsnätinnehavare om elanläggningen har en märkspänning av högst 1 000 volt och en därtill eventuellt hörande transformator med en märkspänning av högst 20 kilovolt.

Distributionsnätinnehavare som utför certifieringsbesiktning ska uppfylla kraven i elsäkerhetslagens 24a § 2 och 3 punkt. Distributionsnätinnehavarna ska också utse en ansvarig ledare för besiktningarna. Den som utför eller är ansvarig ledare för besiktningarna får inte hos distributionsnätinnehavare eller annat företag ha sådan ställning att hans opartiskhet som besiktningsman äventyras.

7 §.  Anvisningar utfärdade med stöd av riksbestämmelser

Anvisningar som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet och som rikets elsäkerhetsmyndighet utfärdat med stöd av de riksförfattningar som avses i 1 § ska tillämpas om de föreligger på svenska språket.

8 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2011.

Genom denna förordning upphävs landskapsförordningen (2001:8) om tillämpning i landskapet Åland av riksbestämmelser om elektricitet.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2011:11