Avtal med Nordic Jetline har tecknats

Landskapsregeringen har tecknat avtal med Nordic Jetline Finland Oy för trafik på södra linjen för perioden 2019 -2022 och en option till 2024. Avtalet gäller för m/s Skiftet och m/s Gudingen samt för ersättande tonnaget m/s Ejdern.

I upphandlingen för södra linjen inkom två anbud. Ett från Nordic Jetline Finland Oy och ett från Ansgar Ab. Utvärderingspriset i upphandlingen var för Nordic Jetlines anbud ca 14,7 miljoner euro och för Ansgars anbud ca 16,2 miljoner euro. I utvärderingspriset ingår hela optionstiden. Denna upphandling skiljer sig från den som gjordes förra gången. Bl.a. höjdes kraven på teknisk kompetens inom entreprenörens landorganisation och kraven på säkerhet ändrades till att täcka även entreprenörens inköp av varor och tjänster från landskapsregeringens verkstads- och lagerenhet.

Inget besvär över upphandlingen inkom till marknadsdomstolen, vilket betyder att landskapsregeringen kunde teckna upphandlingsavtal. Landskapsregeringen fick däremot en begäran om upphandlingsrättelse av Ansgar Ab, som ansåg att följande anbud skulle antas istället. Ansgar Ab ansåg att NJL inte noggrant följt avbetalningsplanen för skulden till verkstaden och därför borde uteslutas från upphandlingen. Landskapsregeringen valde tidigare att inte bryta avtalen med NJL och ansåg således att det inte fanns orsak att nu utesluta dem från den nya upphandlingen. LR höjde istället kraven i den nya upphandlingen och lyckades få in två konkurrerande anbud.

"En ideal situation hade varit om det hade kommit ännu flera anbud. Vi är intresserade av långvariga och stabila entreprenörer. Vi hoppas att det i framtiden finns flera entreprenörer som vill delta i de intressanta och samhällsviktiga upphandlingarna om skärgårdstrafik" säger infrastrukturminister Mika Nordberg.

Avtalet som nu tecknades innehåller landskapsregeringens option om förlängning i 1-24 månader. Avtalet ska användas tills östra Föglö är utbyggt i kortruttsprojektet. M/s Skiftet och rn/s Gudingen används för trafik på södra linjen. M/s Ejdern används under högsäsong på norra linjen och som ersättande tonnage resten av året på linjen Hummelvik-Torsholma, tvärgående linjen och södra linjen då andra fartyg är ur trafik för underhåll. M/s Ejdern används även som reservtonnage.

Avtalet är ett s.k. driftsavtal, där landskapsregeringen äger tonnaget, sköter dockningar och översyner samt står för bränslet. Entreprenören ska trafikera enligt turlista, bemanna fartygen, sköta det dagliga underhållsarbetet och navigera fartygen ekonomiskt.

Avtalet består av tre delar:

  • Trafik med m/s Gudingen och m/s Skiftet på södra linjen året om. Kostnad ca 182 000 euro/månad.
  • Trafik med m/s Ejdern på högsäsong, 8 veckor per år, på norra linjen. Kostnad ca 70 000 euro/månad.
  • Ersättande trafik med m/sEjdern då annat tonnage har underhållsarbeten eller som reservfartyg. Kostnad ca 300 euro/h.



Ytterligare  information:

Sten Schauman, upphandlare, transportbyrån, infrastrukturavdelningen

Tel. +358 18 25156, sten.schauman@regeringen.ax

Tel. +358 40 1719980

Mika Nordberg, infrastrukturminister

Tel. +358 400 661151