Digitala utomhusskärmar för kollektiv- och färjetrafiken börjar installeras efter årsskiftet

Upphandlingen om anskaffning av digitala utomhusskärmar är klar. Installeringen påbörjas inom kort på förutvalda strategiskt viktiga platser. Digital information ska hålla landskapets färje- och bussresenärer uppdaterade.

Vissa färjehamnar och centrala punkter i kollektivtrafiken ska förses med digitala utomhusskärmar. De första skärmarna kommer att levereras strax efter årsskiftet. Installationsarbetet beräknas pågå under hela våren och de beställda skärmarna ska vara i bruk tills färjetrafikens årliga säsongsstart.

I första etappen får 11 strategiskt valda punkter sina digitala skärmar: Bussplan Mariehamn, Degerby, Galtby, Godby, Hummelvik, Kumlinge, Långnäs, Snäckö, Svinö, Torsholma och Överö. I framtiden kommer skärmnätet att utvidgas med flera skärmar.

På de digitala skärmarna visas ankomst- och avgångstider för den planerade trafiken. I ett senare skede kommer trafiken att visas även i realtid, hur bussen eller färjan t.ex. förhåller sig mot den utsatta tiden i turlistan. Även information om störningar i trafiken kan visas. Skärmarna kan också ge god samhällsinformation som kan vara till nytta. Möjligheter finns även att i framtiden visa någon form av reklam för att exempelvis öka intäkterna till kollektivtrafiken i landskapet.

Med digital information om avgångs- och ankomst- och vidareanslutningstider samt störningar i färje- och kollektivtrafiken ska hela trafiken få ett rejält ansiktslyft, vilket bland annat skapar en ljusare och trivsammare miljö för resenärerna. Samtidigt får man mer och enklare realtids-, störnings- och samhällsinformation som resenärer ska kunna ta del av.

- Lättillgänglig information till kunden är viktigt för att göra trafiken mer användarvänlig och öka nyttjandegraden av våra kollektiva färdmedel. Dessa skärmar är ett led i landskapets digitaliseringsprocess, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Ålands landskapsregerings beslut om anskaffning av digitala skärmar är en del i den fortsatta digitaliseringsprocessen att göra både färje- och kollektivtrafiken mera användarvänlig.

Ytterligare information

Christian Wikström, infrastrukturminister

Telefon +358 18 25376, +358 457 34 3949

E-post christian.wikstrom@regeringen.ax

Per-Erik G. Cederkvist, upphandlare, transportbyrån

Telefon +358 18 25159,  +358 40 6895788

E-post per-erik.cederkvist@regeringen.ax