
Nya stödtelefoner för våldsutsatta öppnas
Landskapsregeringen har beslutat att ge ålänningar möjlighet att kontakta Stödlinjen för män på numret 018–25 504 och Stödlinjen för transpersoner på numret 018–25 509, anonymt och till lokalsamtalskostnad på samma sätt som kvinnofridslinjen. De båda nya stödtelefonerna öppnas den 28.4. och riktar sig till personer som är utsatta för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld.
Ålands landskapsregering har sedan starten av Kvinnofridslinjen år 2007 tecknat överenskommelser som möjliggör för medborgare på Åland att ta del av stöd via Kvinnofridslinjen som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. I avtalet med NCK för år 2025 ingår möjligheten för Åland att ansluta sig till Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner för samma kostnad.
NCK har en lång erfarenhet av att möta våldsutsatta genom de samtal som kommer till Kvinnofridslinjen. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa för råd och stöd. De som svarar i telefonerna är sjuksköterskor eller socionomer som är vana att möta människor som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. De som svarar på Stödlinjen för män och på Stödlinjen för transpersoner har utbildats för att specifikt kunna möta de nya målgrupperna. Särskilt fokus i utbildningen har varit på bemötande.
– Att kunna ringa någon som lyssnar utan att döma kan betyda mycket när man är utsatt. Därför känns det både rätt och viktigt att vi nu gör det möjligt även för män och transpersoner att få stöd på samma villkor. Det här handlar om att ta ansvar och se till att ingen lämnas utanför, säger jämställdhetsminister Arsim Zekaj.
Stödlinjen för män är öppen alla dagar kl. 7-21. Stödlinjen för transpersoner riktar sig till alla transpersoner, inklusive ickebinära och personer med transerfarenhet. Linjen är öppen alla dagar kl. 11-19.
Alla linjer, Kvinnofridslinjen, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner är öppna för alla åldrar, så att även unga kan ta kontakt. Dessutom finns från och med 28.4. också möjlighet att kontakta stödlinjerna via chatt och telefon. Chattarna är öppna måndag och torsdag klockan kl. 15-21 och söndag klockan kl. 11-17. De nås via stödlinjernas webbplatser: