Utdelning av kostnadsfria mun- och nässkydd till personer över 12 år (från årskurs 7) som använder kollektivtrafik på Åland

Denna rekommendation gäller i enlighet med landskapsregeringens beslut ÅLR 2020/6701 från den 25.2.2021 (ersätter tidigare beslut 22.10.2020). Se beslutet under rubriken Bilagor.

Utdelning av kostnadsfria mun- och nässkydd gäller inom landskapet Åland för de personer som är över 12 år (från årskurs 7) och använder kollektivtrafik vilket även inkluderar skärgårdsfärjor och matartrafik. Rekommendationen gäller vid tidpunkter då det i enlighet med handlingsplanen för hantering av covid-19 på Åland i epidemifasen rekommenderas användning av mun- och nässkydd i kollektivtrafiken.

Mun- och nässkydd som delas ut är CE-märkta för engångsbruk kirurgiska mun- och nässkydd. Se rekommendationer och övrig information om mun- och nässkydd under rubriken Bilagor här intill.

Det rekommenderas emellertid inte användning av mun- och nässkydd om användningen innebär att det blir orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning av mun- och nässkydd. Mun- och nässkydd lämpar sig inte heller för små barn, eftersom man måste vara lite äldre för att kunna använda masken enligt anvisningarna (Institutet för hälsa och välfärd).

Rekommendationen träder i kraft och distributionen startar och pågår efter att landskapsregeringen tillsammans med Ålands hälso- och sjukvård utfärdat en rekommendation att använda mun- och nässkydd i kollektivtrafiken. Landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård ger allmänheten information om hur man kan få tillgång till mun- och nässkydden samt om hur dessa ska användas på korrekt sätt.

Rekommendationen och distributionssättet omprövas och följs upp kontinuerligt. Såväl distributionssättet som landskapsregeringens beslut om att distribuera mun- och nässkydd utan avgift kan då komma att revideras.

Följande ställen distribuerar ansiktsmasker till personer över 12 år (från årskurs 7) som åker kollektivtrafik:

  • Skolorna delar ut till sina elever som är över 12 år (för elever fr.o.m. årskurs 7).
  • Ålandstrafikens kontor i Mariehamn, gäller alla personer som åker kollektivtrafik, förutom skolelever.
  • Ålandstrafiken distribuerar till de kommuner som har matartrafik. Kommunerna sköter själva utdelningen av mun- och nässkydd respektive kommun till personer som använder matartrafiken.
  • Bussbolagen distribuerar även till de passagerare som inte har haft möjlighet att hämta på förhand eller har glömt att ta med sig mun- och nässkydd eller som åker sporadiskt.
  • Äldre personer som åker kollektivtrafik till verksamheten vid Seniorpunkten (Norragatan 11, Mariehamn) får mun- och nässkydd av personalen.
  • Specialomsorgen delar ut till sina klienter som åker kollektivtrafik.

Se Institutet för hälsa och välfärds (THL) video om hur man använder en ansiktsmask