Republikens presidents förordning (2017:58) om Gränsbevakningsväsendets uppgifter i landskapet Åland

1 §.  Tillämpningsområde

I denna förordning föreskrivs om Gränsbevakningsväsendets uppgifter och behörighet i landskapet Åland samt om sådan handräckning som landskapsmyndigheterna ger Gränsbevakningsväsendet, så att självstyrelselagen för Åland (1144/1991) och gränsbevakningslagen (578/2005) beaktas.

2 §.  Allmän avgränsning av Gränsbevakningsväsendets uppgifter

Vid sidan av sina riksomfattande uppgifter kan Gränsbevakningsväsendet i landskapet Åland utföra endast sådana uppgifter som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet och som också annars enligt rikslagstiftningen ankommer på Gränsbevakningsväsendet.

3 §.  Förvaltnings- och övervakningsuppgifter

Gränsbevakningsväsendet svarar för skötseln av de förvaltningsuppgifter som med stöd av 15 a § i landskapslagen om bekämpande av oljeskador (Ålands författningssamling 1977:16) hör till Ålands landskapsregering. De oljeutsläppsavgifter som påförs i landskapet tillfaller staten som kostnadsersättning för skötseln av de förvaltningsuppgifter som överförts till Gränsbevakningsväsendet.

Gränsbevakningsväsendet kan övervaka väg- och sjötrafiken, fiske, jakt, naturskyddsområden, fartygsfynd och efterlevnaden av bestämmelserna om dem, förhindrande av vattnens förorening förorsakad av fartyg samt havsskydd.

Gränsbevakningsväsendet sköter i landskapet de uppgifter som avses i 6 § i lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken (1188/2014). Gränsbevakningsväsendet ska ersättas för kostnaderna för skötseln av förvaltningsuppgifterna i enlighet med ett avtal mellan Ålands landskapsregering, inrikesministeriet och jord- och skogsbruksministeriet.

Bestämmelser om vissa andra myndighetsuppgifter enligt lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken finns i republikens presidents förordning om skötseln på Åland av vissa uppgifter som har samband med överträdelse av bestämmelserna i den Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik (308/2017).

4 §.  Polisuppgifter

På polisens begäran kan Gränsbevakningsväsendet i enskilda fall sköta sådana i polislagen för Åland (Ålands författningssamling 2013:87) avsedda brådskande polisuppgifter för upprätthållande av allmän ordning och säkerhet som polisen inte utan dröjsmål kan sköta.

Om en enskild tjänsteuppgift som ska skötas av polisen förutsätter användning av sådan utrustning, sådana personalresurser eller sådan särskild sakkunskap som Gränsbevakningsväsendet har och som polisen annars inte har tillgång till, ska Gränsbevakningsväsendet bistå polisen vid skötseln av tjänsteuppgiften.

5 §.  Räddnings- och biståndsuppgifter

Gränsbevakningsväsendet deltar i räddningsverksamheten genom att tillhandahålla behövlig utrustning, personalresurser och särskilda sakkunnigtjänster, om detta behövs med hänsyn till en olyckas omfattning eller speciella natur.

Gränsbevakningsväsendet kan utföra sådana uppgifter som behövs för att leta efter och bistå någon som har gått vilse i terrängen eller som där annars är i behov av akut hjälp.

Gränsbevakningsväsendet kan med sina fartyg, luftfartyg och andra specialfordon sköta brådskande sjuktransporter, vilka de myndigheter som i övrigt sköter sjuktransporter eller näringsidkare som tillhandahåller sjuktransportservice inte kan sköta på grund av brist på fartyg, luftfartyg eller andra specialfordon.

Landskapets myndigheter ska inom ramen för sin behörighet delta i sjöräddningstjänsten.

6 §.  Handräckning

Angående Gränsbevakningsväsendets skyldighet att lämna landskapets myndigheter handräckning gäller bestämmelserna i 31 § i självstyrelselagen för Åland samt i 77 § i gränsbevakningslagen.

Landskapets myndigheter ska inom ramen för sin behörighet ge Gränsbevakningsväsendet sådan handräckning som det behöver för att kunna utföra sina uppgifter.

7 §.  Gränsbevakningsmännens befogenheter

En gränsbevakningsman har vid skötseln av en uppgift som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet, med undantag av vad som anges i 2 mom., samma befogenheter som en behörig tjänsteman vid vederbörande landskapsmyndighet.

Vid utförande av polisuppgifter har en gränsbevakningsman de befogenheter som enligt 2 kap. i polislagen för Åland tillkommer en polisman, om inte något annat har angetts i den begäran som polisen har framställt med stöd av 2 kap. 17 § 3 mom. eller 9 kap. 5 § i den lagen.

8 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2017.

Genom denna förordning upphävs republikens presidents förordning om gränsbevakningsväsendets uppgifter i landskapet Åland (420/2004).

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2017:58

  • FFS 309/2017