Landskapsförordning (2021:38) om personal inom specialomsorger om utvecklingsstörda

1 §.  Behörighetskrav för föreståndare

Bestämmelser om behörighetskrav för föreståndare som verkar vid enheter för specialomsorger om utvecklingsstörda finns i 65 § 3 mom. i landskapslagen (2020:12) om socialvård.

Gällande föreståndare som verkar vid enheter där begränsningsåtgärder kan vidtas enligt 3 a kap. i lagen angående specialomsorger av utvecklingsstörda (FFS 519/1977) krävs legitimering som yrkesutbildad person enligt landskapslagen (2020:24) om yrkesutbildade personer inom socialvården eller en för uppgiften lämplig utbildning och legitimering som yrkesutbildad person enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (FFS 559/1994). Därutöver krävs kännedom om branschen och tillräcklig ledarskapsförmåga.

2 §.  Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Denna förordning träder i kraft den 1 april 2021.

Övergångsbestämmelser för personer som verkar i yrken som kräver legitimering som socialarbetare eller socionom YH finns i 31 § i landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården.

Den som när denna förordning träder i kraft står i ett anställningsförhållande som föreståndare vid en enhet med behörighetskrav enligt 1 § 2 mom. och som inte kan erhålla legitimering som yrkesutbildad person inom socialvården eller legitimering för en för uppgiften lämplig utbildning som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården fortsätter att vara behörig för uppgiften som föreståndare till och med den 1 april 2026.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2021:38