Media och film

Åland passar utmärkt som inspelningsplats, i synnerhet för epokfilm. Bebyggelsen är sparsam och man finner olika typer av natur- och kulturmiljöer inom korta avstånd. Längsta sträckan på fasta Åland är 50 km, så det är aldrig långt mellan inspelningsplatserna.

Skärgården, med 6 700 öar, når man med Ålandstrafikens bilfärjor. Till Åland kommer man behändigt med flyg eller båt. För mer information om hur man reser till Åland, kontakta Ålandstrafiken eller Visit Åland.

Ålandstrafikens webbplats

Visit Ålands webbplats

På Åland finns ett litet nätverk av professionella filmarbetare och skådespelare. Det finns också flera åländska båtförare, brandmän, djurägare och statister som arbetat på inspelningar och vet vad film- och tv-produktion handlar om. Rekvisita, logi, catering och lokal logistik hjälper vi också till med. Kontakta filmkommissionären för mer information.

Thomas Germaine och franska filmteamet från Cactus production spelade in filmen "Aland", fiktion, i juli 2017.

Finlands Oscarsbidrag 2014 ”Lärjungen” spelades helt och hållet in på fyrön Lågskär. Även familje- och epokfilmen ”Iris” är till största delen inspelad på Åland. Ett tyskt bolag förlade sin tv-film ”Grösster rekord aller zeiten” till Föglö sommaren 2011. Flera sevärda dokumentärfilmer har också gjorts. Åland har en egen public service radio och tv-kanal med arkivfilm.

Ålands radio och TV:s webbplats

Reklamfilm och tv-program

Årligen spelas ett tjugotal tv-produktioner in. Det handlar främst om reseprogram och reklamfilmer men även produktioner som ”Antikrundan”, ”Ensam mamma söker” och ”Tareq Taylors Nordic Cookery”, "BBC Coast", "Hairy Bikers", "Perfect Day", "Halv åtta hos mig", "På spåret".

TV-kanaler som SVT, BBC, Arte mfl. har sänt produktioner från Åland. Veuve Cliquot och British Airways hör till de kända företag som gjort reklamfilm här.

Bilder från Åland på Visit Ålands webbplats

Produktionsstöd

Ålands landskapsregering blev medlem i Filmregion Stockholm Mälardalen och tillsatte en arbetsgrupp för film år 2014. Landskapsregeringen, som har egen lagstiftningsbehörighet inom området, stöder årligen film- och tv-produktioner. Nationellt stöder Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden filmproduktion. Riktlinjerna för filmstöd finns som bilaga.

Filmregionen Stockholm Mälardalens webbplats

Utveckling

Arbetsgruppen för film vid Ålands landskapsregering tar som bäst fram en strategi för 2016-19 och har planer på ett centrum för film, tv och media.

Kontakt

  • Kontakta Visit Ålands annica.gronlund@visitaland.com  som förenklar för ickefiktiva produktioner så som reklamfilm och tv-program
  • Kontakta kulturchef Jan-Ole Lönnblad för ytterligare information om produktionsstöd. Se kontaktinformation här bredvid.
  • Kontakta filmkommisionären Annica Grönlund för inspelningsplatser, kontakter på Åland, tillstånd och annat som behövs för filmproduktion. Se kontaktinformation här brevid.

Foto: Emmanuel Pestrinaux. Bildern är från inspelningen av filmen "Aland". Thomas Germaine är regissör, manusförfattare och en av skådespelarna i filmen.

Publicerad 11.5.2015
Uppdaterad 14.8.2017