Ålands landskapsregering fattade beslut om fortsatta begränsningar av offentliga tillställningar på Åland

Landskapsregeringen har 12 maj 2020 fattat ett förlängningsbeslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar (FFS 1227/2016). Med beslutet förbjuds fortfarande alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer inomhus och utomhus.

Besluten gäller på hela Åland och träder i kraft den 14 maj 2020 och upphör den 31 maj 2020.

Beslut om sommarens evenemang fattas senare. Social- och hälsovårdsministeriet kommer att ge närmare anvisningar om sommarens evenemang senare, varefter landskapsregeringen börjar bereda besluten.

Under sommaren ordnas en mängd olika aktiviteter – hit räknas också nöjes- och djurparkernas verksamhet, läger, tivolin, idrottstävlingar osv. De nya besluten som ska träda i kraft i början av juni kräver noggrann beredning. Landskapsregeringen kan för närvarande inte besvara frågor gällande enskilda sommarevenemang.

Landskapsregeringens beslut är meddelat som offentlig delgivning och anses ha delgivits den sjunde dagen efter det att meddelandet publicerats. Delgivningen hittas på landskapsregeringens webbplats på adressen https://www.regeringen.ax/anslagstavla. Beslutet verkställs omedelbart med stöd av 91 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

I 58 § 1 mom. i lagen om smittsamma sjukdomar bestäms att när en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom som medför omfattande smittrisk har konstaterats eller med fog kan väntas förekomma, kan landskapsregeringen fatta beslut om att i sitt område stänga verksamhetsenheter inom socialvården och hälso- och sjukvården, läroanstalter, daghem, bostäder och motsvarande lokaler och förbjuda allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar om de aktuella begränsningarna behövs. En förutsättning är att åtgärden är nödvändig för att förhindra spridningen av en allmänfarlig sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig sjukdom. Enligt 3 mom. i bestämmelsen meddelas besluten som avses i 1 mom. för högst en månad. Åtgärderna ska genast avslutas när det inte längre finns någon smittrisk.

Beslutet kan läsas under rubriken "Bilagor" här intill. Där finns även besvärsanvisningar.

Ytterligare information ges vid behov av:

Ålands landskapsregerings informationstelefon,

telefonnummer +358 18-25572 och +358 18 25573

Informationslinjen för frågor som gäller de åtgärder som vidtas med anledning av undantagstillståndet, infolinjen är öppen på vardagar klockan 10-16.