Förbättringsåtgärder i vården för äldre med psykisk ohälsa

År 2016 inbjöd landskapsregeringen bl.a. kommunerna, Ålands hälso- och sjukvård och Ålands omsorgsförbund till att delta i ett treårigt PAF finansierat utvecklingsprojekt ”Äldres psykiska ohälsa”. Projektet är nu i sin slutfas varvid en rapport med projektets resultat presenteras. Slutrapporten visar på stora utvecklingsbehov och förslag till konkreta förbättringsåtgärder.

Projekt Äldres psykiska ohälsa har drivits genom två projektledare och en styrgrupp bestående av representanter från Ålands landskapsregering, Ålands hälso- och sjukvård, kommunerna och tredje sektorn. För att knyta an till relevant forskning har projektet samarbetat med Högskolan på Åland, Erika Boman. Inom projektet har olika problem och möjliga lösningar diskuterats baserat på det material som insamlats. Inom projektet har även 180 personer genomgått utbildningskonceptet ”Första hjälpen vid psykisk ohälsa-äldre” och två föreläsningstillfällen har ordnats för att öka den allmänna kunskapen om psykisk hälsa bland äldre.

I slutrapporten framkommer att det t.ex. behöver komma till ett samarbete mellan den kommunala äldreomsorgen, primärvården och specialsjukvårdens psykiatri med en tydlig struktur för ansvarsfördelningen. För att stöda samarbetet och den äldres boende har styrgruppen föreslagit att man skulle inleda försöksprojekt med expertteam och boendestödsteam. Styrgruppen framför även att ”Första hjälpen till psykisk hälsa” (MHFA) borde klassas likvärdigt med första hjälpen kurser i hjärt- och lungräddning, då bägge kurser är livräddande. En aktör behöver ta på sig ansvaret för att fortsätta driva MHFA på Åland. I rapporten lyfts att det finns ett behov av utbildning för att hantera hot och våldssituationer för vård- och omsorgspersonalen på Åland. Lämpligt koncept kan vara MAPA (Management of Actual or Potential Aggression).  Som ett led i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet föreslår styrgruppen att det bör införas fler lättillgängliga mötesplatser och aktivitetscentrum för äldre samt att man inför obligatorisk screening av depression och ångest.

- Den här rapporten är värdefull för framtidens åländska äldreomsorg på många plan. Rekommendationerna utgör i sig ett värdefullt stöd för organisationsutveckling inom äldreomsorgen och konkreta förslag ges på hur äldreomsorgen blir mindre krånglig. Rapporten bekräftar att vi är på rätt väg med äldrelagen och de övriga socialvårdslagarna. Den är ett dessutom utmärkt komplement till ÅHS’ psykiatriutredning. Viktigast av allt är ett humanistiskt fokus på hur vi kan minska stressen hos våra äldre genom att undvika onödiga förflyttningar och börja genomföra bedömningar där personen är bosatt. Slutligen är rapporten en påminnelse om att vården inte får diskriminera på grund av ålder, kommenterar social- och hälsovårdsminister Wille Valve.

Slutrapport

Läs projektets slutrapport "Äldres psykiska ohälsa" under rubriken ”Bilagor” här intill.

 

Kontaktpersoner:  

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve, tel. 25372 eller wille.valve@regeringen.ax 

Projektledare Annika Skaglund, tel. 0457 3454188 eller annika.skaglund@regeringen.ax

Projektledare Gunnar Sjöblom, tel. 0457 3454497 eller gunnar.sjoblom@regeringen.ax

Högskolan på Åland, Med dr omvårdnad och överlärare Erika Boman, tel. +358 (0)18 537783 eller erika.boman@ha.ax (vetenskapliga/metodfrågor)