Godby rondell med smitfil bjuds ut på entreprenad

Projekteringen för Godby rondell med smitfil är klar och entreprenaden bjuds ut på marknaden.

Projekteringen har pågått under en längre tid till följd av problematiska grundläggningsförhållanden invid smitfilen men är nu klar. Entreprenaden beräknas inledas januari 2023 och projektet beräknas vara färdigt maj 2024.

Rondellen åtgärdar de trafiksäkerhetsbrister som nuvarande korsningsområde medför och är även anpassad för större fordon som används inom lantbruket.

- Rondellen med tillhörande smitfil skapar förutsättningar för tillväxt för Godby och hela norra Åland genom att utveckla en av Ålands tätorter. Trafiklösningen i Godby har länge varit olycksdrabbad men nu åtgärdar vi denna brist, säger infrastrukturminister Christian Wikström

Smitfilen är en del av trafiklösningen som är viktig för att öka trafiksäkerheten vid infarten till Godby men även för att en hastighet om 90 km/h ska upprätthållas på Nya Godbyvägen/Sundsvägen förbi Godby tätort.

- Smitfilen möjliggör att hastigheten på Nya Godbyvägen förbi Godby kan upprätthållas trots ökade trafikmängder. Nya Godbyvägen är en av Ålands viktigaste transportleder och det är viktigt för landsbygden att människor kan färdas i god hastighet till våra övriga norråländska kommuner, säger infrastrukturminister Christian Wikström