Landskapsförordning (2021:8) om tillämpning på Åland av inrikesministeriets förordning om utbildning och utbildning i användning av maktmedelsredskap för väktare och ordningsvakter samt utbildning för ansvariga föreståndare hos innehavare av näringstillstånd för säkerhetsbranschen

1 §.  Tillämpningsområde

Med de i denna förordning angivna avvikelser ska inrikesministeriets förordning om utbildning och utbildning i användning av maktmedelsredskap för väktare och ordningsvakter samt utbildning för ansvariga föreståndare hos innehavare av näringstillstånd för säkerhetsbranschen (FFS 878/2016, säkerhetsutbildningsförordningen) tillämpas på Åland.

Ändringar i säkerhetsutbildningsförordningen ska tillämpas på Åland från och med tidpunkten för deras ikraftträdande i Finland.

2 §.  Hänvisningar

Hänvisningar i säkerhetsutbildningsförordningen till bestämmelser i lagen om privata säkerhetstjänster (FFS 1085/2015) ska på Åland avse motsvarande bestämmelser som gäller på Åland i enlighet med landskapslagen (2021:5) om tillämpning på Åland av lagen om privata säkerhetstjänster.

3 §.  Förvaltningsuppgifter

Förvaltningsuppgifter som i Finland enligt säkerhetsutbildningsförordningen ankommer på Polisstyrelsen ska på Åland, med beaktande av vad som föreskrivs i 4 §, skötas av landskapsregeringen.

4 §.  Utbildningsgodkännanden och -intyg

Landskapsregeringen kan enligt prövning fatta beslut om att endast sådana enligt 16 § i säkerhetsutbildningsförordningen godkända utbildare har rätt att bedriva avsedd utbildningsverksamhet på Åland.

Landskapsregeringen kan fatta beslut om att endast sådana intyg över genomförd utbildning som är utformade i enlighet med den i 14 § i säkerhetsutbildningsförordningen avsedda modellen ska användas vid utfärdandet av utbildningsintyg.

5 §.  Utbildningsspråk

I säkerhetsutbildningsförordningen avsedd utbildning ska ges svenska.

6 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2021.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2021:8