Landskapsförordning (2022:51) om tillämpning på Åland av riksförfattningar om gödselfabrikat

1 §.  Förordningens tillämpningsområde

Med de avvikelser som anges i denna förordning och som följer av landskapslagen (2007:96) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om gödselfabrikat ska följande författningar tillämpas på Åland:

1) jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat (JSMf 11/2012).

2) jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat (JSMf 24/2011).

2 §.  Allmänna bestämmelser

Författningarna som avses i 1 § ska tillämpas på Åland sådana de lyder när denna förordning träder i kraft. Sker därefter ändringar i författningarna ska de ändrade bestämmelserna tillämpas på Åland från det att de träder i kraft i riket om inte annat följer av denna förordning.

Utan hinder av det föregående ska ändringarna av författningarna inte gälla på Åland innan ändringarna publicerats på svenska språket.

Hänvisas i de i 1 § nämnda författningarna till bestämmelser i rikslagstiftningarna vilka äger motsvarighet i landskapslagstiftningen ska hänvisningarna avse bestämmelserna i landskapslagstiftningen.

3 §.  Bestämmelser som inte ska tillämpas

Bestämmelserna i 12 § 1 mom. i jord- och skogsbruksministeriets förordning om utövande och tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat ska inte tillämpas på Åland.

4 §.  Förvaltningsuppgifter

De förvaltningsuppgifter som enligt i 1 § angivna författningarna ankommer på riket ska på Åland handhas av landskapsregeringen, såvitt fråga om är om uppgifter som faller inom landskapets behörighetsområde.

5 §.  Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 16 juli 2022.

Gödselfabrikat som produceras från och med den 16 juli 2022 i enlighet landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om gödselfabrikat och denna förordning får tillverkas fram till och med den 31 december 2023 och släppas ut på den finländska marknaden som nationella gödselfabrikat fram till utgången av år 2024.

Ikraftträdandebestämmelser

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs.

2022:51