Ålands första trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik har antagits

Landskapsregeringen har sedan årsskiftet 2019 - 2020 arbetat med att ta fram ett trafikförsörjningsprogram. Trafikförsörjningsprogrammet var på remiss under hösten 2020 och har nu antagits av landskapsregeringen. Trafikförsörjningsprogrammet kommer styra utvecklingen av kollektivtrafiken under programperioden 2022 – 2023.

- Det här är första steget till en mera användarvänlig, ändamålsenlig och kostnadseffektiv kollektivtrafik. Utvecklingen är fokuserad på att gynna ungdomar, arbetspendlare och besökare samtidigt som det skapar en stabilare bakomliggande organisation som är kostnadseffektivare, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Trafikförsörjningsprogrammet är ett strategiskt dokument som styr utvecklingen av kollektivtrafiken. Programmet ska tas fram enligt villkoren i landskapslag (2019:60) om ordnande av kollektivtrafiktjänster. När trafikförsörjningsprogrammet antas införs samtidigt allmän trafikplikt, vilket är en förutsättning för att upphandling av trafiken ska kunna inledas. Att kollektivtrafiken på landsbygden upphandlas är något helt nytt. Det har inte gjorts tidigare på grund av att kollektivtrafiken har tilldelats med vissa begränsningar enligt en EU-trafikförordning som nu upphävts, vilket ger möjligheter för välplanerad konkurrensutsättning framöver.

Den största förändringen som genomförs under programperioden är att landskapsregeringen övertar huvudansvaret för stadsbusstrafiken i Mariehamn genom att upphandla och utöka trafiken så att den omfattar även andra områden såsom de tätbebyggda områdena i södra Jomala. Trafiken benämns i fortsättningen tätortstrafik.

- Det här kommer att skapa en sammanhängande tätort där kollektivtrafiken kan röra sig oberoende av kommungränserna. Fokus för detta trafikförsörjningsprogram är att skapa en sådan tätortstrafik där grundförutsättningarna finns för en fortsatt utveckling av kollektivtrafiken. Efter detta inleder vi arbetet med att ta fram följande trafikförsörjningsprogram där fokus kommer vara att utveckla och effektivera landsbygdens kollektivtrafik som nu bygger på en modell från 1980-talet, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Vidare förändras biljettprissättningen så att systemet blir lättare att administrera och lättare för användarna samtidigt som biljettpriserna kan komma att sänkas. Inom det parallella projektet ”Ålandstrafikens digitaliseringsresa” utvecklas digitala hjälpmedel så som reseplanerare, realtidspositionering av bussen, elektroniska busskort och avläsning av busskort och mobila biljetter för kortläsare.

Kontaktpersoner för vidare information

Christian Wikström, infrastrukturminister

Telefon +358 18 25376; +358 457 3453949

E-post christian.wikstrom@regeringen.ax

Gunnar Westling, projektledare

Telefon +358 18 25283; +358 457 3500402

gunnar.westling@regeringen.ax

Per-Erik G. Cederkvist, upphandlare (Transportbyrån)

Telefon  +358 18 25159; +358 40 6895788

per-erik.cederkvist@regeringen.ax