Avbyråkratisering på hälsoskyddsområdet

Landskapsregeringen beslöt den 1 december att den nya hälsoskyddslagstiftningen ska träda i kraft den 1 januari 2017. Hälsoskyddslagen innehåller bestämmelser om anmälningspliktiga verksamheter, hanteringen av hushållsvatten, sanitära krav på bostäder, badanläggningar och andra vistelseutrymmen, tillsyn och laboratorieundersökningar.

Lagen är en så kallad blankettlag, dvs. rikets hälsoskyddslag tillämpas på Åland. I den kompletterande förordningen beslöts att elva riksförordningar på hälsoskyddsområdet, inklusive två om badvatten, ska tillämpas på Åland.

Lagstiftningen innebär avbyråkratisering, förtydligande och modernisering av hälsoskyddsområdet. Många verksamhetstyper som idag kräver godkännande av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, behöver efter årsskiftet endas anmälas till ÅMHM. För vissa verksamhetstyper behövs inte ens en anmälan.

Den åländska hälsoskyddslagen innehåller särskilda bestämmelser om att ÅMHM kan använda undersökningar av lokaler, som har gjorts av exempelvis en svensk konsultfirma eller ett svenskt laboratorium, som underlag för sina beslut om vissa krav är uppfyllda. När det gäller kompetenskrav för personer som sköter hushållsvattenverk och allmänna badanläggningar kan landskapsregeringen besluta att även exempelvis svenska kompetensintyg ska gälla på Åland.

 

Mera information lämnas av:

Minister Wille Valve, tfn +358 18 25372

Lagberedare Mathias Lundqvist, tfn + 358 18 25253

Byråchef Helena Blomqvist, tfn +358 18 25460