Avtalet för Tvärgående linjen signerat och klart

Landskapsregeringen har tecknat avtal med EW Finland Oy om att trafikera på Tvärgående linjen från 1.10.2023. Avtalet är fyraårigt med option om förlängning i ett plus ett år. Färjan är M/S Mergus med kapacitet för 26 bilar eller 3 st. 40 tons fordonskombinationer eller 2 st. 60 tons fordons-kombinationer. Färjan kommer att ha en tillbyggnad på däck med minst fyra funktionshindersanpassade sittplatser. Huvudsalongen, som har plats för 40 passagerare, är en trappa upp.

Landskapsregeringen fick in tre anbud på upphandlingen. De kom från EW Finland Oy, Kymen Saaristoliikenne och J&L Shipping. EW Finland Oys anbud var förmånligast med ett jämförelsepris om 1 443 000 € per år. Kymen Saaristoliikennes anbud var 1 688 250 € och J&L Shippings anbud var 1 732 500 € per år. I jämförelsetalet ingår även bränsleförbrukningen. Den totala skillnaden i anbudspris över anbudstiden mellan lägst anbud, EW Finland Oys, och högst anbud, J&L Shippings, är ca 1,74 miljoner euro.

”Landskapets ekonomi befinner sig i ett ansträngt läge och vi behöver vara försiktiga med våra utgifter för att vi också i framtiden ska ha möjlighet till den välfärd vi vant oss vid, säger, infrastrukturminister Christian Wikström”

EW Finland Oy är systerbolag till Nordic Jetline Finland Oy som landskapsregeringen har avtal med på södra linjen, Brändö-Kumlingelinjen samt nya avtalet på Åva – Osnäs med skärgårdsfärjan Ådan. De har deltagit i upphandlingarna sedan 2012.

”Vi är glada över att fortsätta samarbetet med en väletablerad aktör inom vår skärgårdstrafik samtidigt som det är ett gott tecken att konkurrensen på våra upphandlingar fortsatt är god, säger, infrastrukturminister Christian Wikström”