De nordiska länderna eniga om uppföljningen av klimatmötet

Vicelantråd Camilla Gunell deltog igår i ett möte med de nordiska miljö- och klimatministrarna i Borgå. I mötet bekräftade ministrarna sitt engagemang i Parisavtalet.  Ministrarna enades även om en deklaration, som förespråkar nordiskt stöd för en solid global miljöförvaltning genom FN:s miljöarbete.

Nordiska ministerrådets vårmöte ägde rum i Borgå, Finland den 27 april 2016. På mötet diskuterade de nordiska miljö- och klimatministrarna uppföljningen till klimatmötet COP21 i Paris och implementeringen av Parisavtalet samt implementeringen av FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling.

Även den ökande föroreningen som orsakas av plaster och mikroplaster i haven diskuterades. Ministrarna godkände en deklaration där de uttrycker sin djupa oro över havsföroreningarnas negativa inverkan på människors hälsa och marina organismer och uppmanar till åtgärder för att bekämpa plast- och mikroplastavfall i havsmiljön.

Vicelantråd Camilla Gunell lyfte på mötet upp lagtingets och landskapsregeringens gemensamma strävan om ett bärkraftigt och hållbart Åland senast 2051 samt det arbete som är på gång med en klimat- och energistrategi för Åland.

Se även pressmeddelandet från Nordiska ministerrådet här.