Dispens för längre fordonskombinationer

Transmar Ab har ansökt till landskapsregeringen om dispens gällande längd på fordonskombination på 34,5 meter (gällande regelverk tillåter 25,25 meter). Transmar Ab vill tillsammans med sin kund Orkla Confectionary & Snacks Finland Ab möjliggöra en utveckling av längre fordonskombinationer i syfte att optimera de bästa lösningarna för landsvägstransporter av stora varuflöden med tanke på trafiksäkerhet, miljö och kostnadseffektivitet.

Tillståndet avser rutten Sundsvägen 420 i Finström till Vikingagränd i Mariehamn samt rutten Vikingagränd till Långnäs Hamn i Lumparland. Inga undantag från viktbegränsningar kommer att göras i samband med projektet.

- Detta är ett bevis på gott samarbete mellan Orkla, Transmar och landskapsregeringen där vi i ett gemensamt projekt kan öka konkurrenskraften, säger Orklas fabrikschef Christer Söderström.

- Det här är ett viktigt steg i vårt målmedvetna arbete mot mer effektiva och miljövänliga transporter, säger Transmars VD Tony Saarinen.

- Detta är ett klokt sätt att använda de möjligheter som självstyrelsen medger för att stärka näringslivets konkurrenskraft på Åland, säger Infrastrukturminister Veronica Thörnroos.

En arbetsgrupp bestående av representanter från infrastrukturavdelningen, motorfordonsbyrån, polisen, Transmar Ab och Orkla Confectionary & Snacks Finland Ab har tillsammans arbetat fram beslutsunderlaget.

För mer information vänligen kontakta byråchef Petra Bengts, tfn: +358 18 25140, e-post: petra.bengts@regeringen.ax