Ibrahim Baylan och Veronica Thörnroos

Elförbindelsen med Sverige på ministernivå

På fredagen möttes Ålands infrastrukturminister Veronica Thörnroos och Sveriges energiminister Ibrahim Baylan för att diskutera hur man bäst kan ha ömsesidig nytta av elförbindelsen mellan Finland och Sverige som kommer gå att via Åland, den s.k. Finlandskabeln som tas i bruk nästa år.

I samband med att den nya förbindelsen mellan Åland och Finland tas i bruk så öppnas också möjligheten att transferera energi mellan de finska och svenska stamnäten via Åland. Den möjligheten kan också bli lösningen på ett mångårigt problem som innebär att Åland betalar överföringstariffer till svenska Vattenfall sedan nya Ålandskabeln togs i bruk 2000. Sträckan mellan Senneby på Väddö där Ålandskabeln kommer iland och närmaste anslutningspunkt till svenska stamnätet är ca 30 km. Dessa 30 km ägs av Vattenfall som i sin tur ägs av svenska staten. Sträckan räknas som regionnät varför en överföringstariff om drygt 1 miljon Euro (2014) har belastat de åländska elkonsumenterna.

Frågan har diskuterats och utretts under många år och är också ett av de prioriterade gränshinder som finns på Nordiska ministerrådets Gränshinderråds lista. Inom kort kommer Kraftnät Åland att bli certifierat som egen TSO (Transmission System Operator) vilket innebär att Kraftnät Åland blir en certifierad stamnätsinnehavare.

Enligt vår tolkning av de EU-direktiv som reglerar frågan så ska inga tilläggskostnader utöver själva energikostnaden belasta en förbindelse mellan två stamnät, säger infrastrukturminister Veronica Thörnroos. Vi hoppas hitta en lösning som innebär att den nuvarande avgiften slopas, vilket är möjligt om den politiska viljan finns.

Vid mötet på miljödepartementet i Stockholm informerades minister Ibrahim Baylan om den åländska ståndpunkten. Från Åland deltog också el- och energiutvecklare Henrik Juslin, Europarättschef Michaela Slotte och Sverigekontorets Gunnar Westerholm.

För ytterligare information kontakta el- och energiutvecklare Henrik Juslin telefon +358 18 25000 eller e-post henrik.juslin@regeringen.ax.