Enklare regler för skärgårdstrafiken ute på remiss

Nu har Ålands landskapsregerings förslag till enklare regler för skärgårdstrafiken skickats ut till remissinstanserna.

– Vi har skickat vårt förslag till alla kommuner och de företag och organisationer som vi vet att nyttjar skärgårdstrafiken ofta. Vi vill att alla som berörs ska ha möjlighet komma med synpunkter, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Det var i början på året som landskapsregeringen startade projektet Enklare regler. Projektets syfte är att göra de bokningsregler som gäller i skärgårdstrafiken enklare att förstå. Det görs genom en öppen process som involverar dem som berörs. Planen är att de enklare regler som tas fram i projektet ska börja gälla den 1 januari 2022, alltså om drygt ett år. Det är landskapsregeringen i plenum som i slutändan fattar det formella beslutet om hur reglerna ska se ut.

Under våren fick en referensgrupp bestående av representanter från skärgårdskommunerna och Visit Åland lämna de allra första synpunkterna på landskapsregeringens utkast. Synpunkterna lämnades under virtuella möten.

– Referensgruppen kom med många synpunkter och goda förslag till hur reglerna kan förenklas ytterligare. Gruppen visade stort engagemang och vi är tacksamma för det goda samarbetet. Vi justerade utkasten på flera punkter utifrån synpunkterna. En del av den belysta problematiken kan lösas genom digitala satsningar och en del handlar om prioriteringsfrågor, säger Christian Wikström.

Ett sätt att förenkla reglerna har varit att dela upp dem i flera olika dokument, så att varje kund bara behöver ta till sig det som gäller just den. Villkor som gäller personbilar är därför i ett dokument medan villkor som gäller tunga fordon, som lastbilar och långtradare, finns i ett annat dokument. Villkor för årskort och skärgårdsplatser har också fått ett eget dokument. Detsamma gäller de regler som finns kring möjligheten att få förtur att åka ombord och möjligheten att få göra avsteg från förbudet mot att boka genomfartsresor enligt Skärgårdstrafikens villkor.

Priser och storleken på avgifter inom skärgårdstrafiken ingår inte i projektet.

Senast den 20 november 2020 önskar landskapsregeringen få in remissinstansernas synpunkter. Då ska synpunkterna analyseras och utkasten eventuellt uppdateras. Under våren ska utkasten presenteras för hela allmänheten och alla som vill ska få lämna synpunkter.

Kontaktpersoner

Infrastrukturminister Christian Wikström

Telefon +358 457 3453949

E-post christian.wikstrom@regeringen.ax

Projektledare Katja Meitz,

Telefon +258 18 25400

E-post katja.meitz@regeringen.ax