Första slutliga finansieringsbesluten fattade inom Central Baltic-programmet

Fem projekt med åländska samarbetspartners godkändes för finansiering. Dessutom kommer ytterligare ett projekt att inbjuda deltagare från Åland. Avdelningschef Linnéa Johansson deltog i beslutsmötet om finansiering under tisdagen och onsdagen 25-26 augusti 2015.

Central Baltic-programmet är ett samarbete mellan Estland, Finland, Lettland, Sverige och Åland där gränsöverskridande aktiviteter som gynnar konkurrenskraften, ett hållbart användande av gemensamma resurser, kommunikationerna, sammanhållningen och kompetensen i regionen kan finansieras. Totalt finns ca 115 miljoner euro för perioden 2014-2020 och 41 procent av det fördelades i den första omgången.

Vid styrkommittémötet godkändes sammanlagt 35 ansökningar och tillsammans med de 7 som tidigare i våras blev godkända kan totalt 42 projektidéer förverkligas. Av dessa har 5 projekt åländska parter som ska delta i internationellt samarbete under de kommande åren. Innehållet i projekten spänner över alla kategorier som omfattas av programmet.

Sjöräddningssamarbete mellan gästhamnar, tids- och bränsleeffektivare skärgårdstransporter, åtgärder för att minska utsläpp av näringsämnen och gifter i dricksvatten och utveckling av metoder för rening, webbaserade tjänster för små gästhamnar samt ungt skärgårdsföretagande inom kreativa näringar som t.ex. filmproduktion ingår i projekten med åländska intressenter. Dessutom godkändes ett projekt som drivs av föreningarna Ung Företagsamhet i Sverige, Finland, Estland samt Lettland och de kommer att invitera åländska ungdomar till aktiviteterna samt tillhandahålla utbildningsmaterial om företagande i ett internationellt perspektiv.

Den andra ansökningsomgången har öppnat nu och åländska parter som är intresserade av att delta i internationella projekt kan vända sig till Ester Miiros, Information Officer för Central Baltic 2014-2020 på Åland, ester.miiros[a]regeringen.ax, mobiltelefon +358 457 3421 294. Mer information finns på www.centralbaltic.eu.

Ytterligare information ges av avdelningschef Linnéa Johansson +358 (0)18 25000.