Förstudier för projekten Norra Mariehamn och Nya Godbyvägen inleds

Ålands landskapsregering har beslutat att beställa konsulttjänster för projektledning av förstudie avseende Nya Godbyvägen och Norra Mariehamn från ramavtalskonsult Forsen AB.



Projektet Nya Godbyvägen avser sträckan mellan Dalkarby och Godby. Projektet Norra Mariehamn avser de norra infarterna till staden, dvs. Hammarlandsvägen, Nya Godbyvägen, Lemlandsvägen, Västra Utfarten, Österleden, Sjukhusbacken samt cirkulationsplatserna Sjukhusrondellen och Rökerirondellen.



Syftet med förstudierna är att identifiera problem och vilka nödvändiga inventeringar, trafikräkningar, utredningar m.m. som kan ligga till grund för att ta fram åtgärdsförslag för de två projekten



- Tätorten Mariehamn och Jomala är de områden som växer mest på Åland. Trafiklösningen är föråldrad och behöver därför göras om för att Åland ska ges bättre förutsättningar för tillväxt och smidiga kommunikationer”, säger infrastrukturminister Christian Wikström



Bakgrund



Samhällsutvecklingen har medfört att trafiken på dessa platser har ökat och förändrats. Detta har lett till problem med framkomlighet och trafiksäkerhet. Det senare är huvudsakligen en följd av att nuvarande trafiklösningar inte längre är anpassade till dagens trafikflöden.



Syftet med projekten är att säkra effektiva och trafiksäkra kommunikationer. Detta sker genom att på ett hållbart sätt uppgradera och anpassa berörda vägars trafikstandard till nuvarande och kommande kommunikationsbehov. Fokus ligger på trafiksäkerhet, kollektivtrafik och framkomlighet, för alla för att uppnå långsiktiga och varaktiga trafiklösningar.



Till underlag för uppdragen finns bl.a. trafikutredningar utförda av WSP Advisory/WSP Sverige AB i november 2019 (Nya Godbyvägen) respektive Ramböll Sverige Ab i juli 2017 (Norra Mariehamn).