Gällande socialvårdslag förblir tillämplig på Åland

Nuvarande socialvårdslag förblir tillämplig på Åland efter den 1 april 2015, trots att en ny socialvårdslag träder i kraft i riket. Därför påverkar rikets sociallagstiftning rättslaget på Åland endast i liten omfattning. Landskapsregeringen arbetar nu med att sammanställa information om gällande sociallagstiftning på Åland för publicering på regeringens webbplats.

Nuvarande socialvårdslag (FFS 710/1982) förblir tillämplig på Åland efter den 1 april 2015 trots att gällande socialvårdslag då upphävs i riket. Då landskapet har lagstiftningsbehörigheten är det landskapslagen (1995:101) om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård som gäller, den s.k. blankettlagen om socialvård, ibland även kallad den åländska socialvårdslagen. Genom den lagen är socialvårdslagen (FFS 710/1982) och vissa andra lagar, med angivna avvikelser, tillämplig på Åland.

Blankettlagstiftningen är utformad så att ändringar i rikslagstiftningen, utan särskilda lagstiftningsåtgärder, blir tillämpliga på Åland, såvida de inte är oförenliga med blankettlagens bestämmelser. Automatiken sträcker sig inte till situationer där den tillämpliggjorda rikslagen upphävs, som i detta fall. Därför förblir socialvårdslagen (FFS 710/1982) tillämplig inom landskapets lagstiftningsbehörighet. Landskapsregeringen har bedömt det som ändamålsenligt att i detta skede upprätthålla systematiken enligt gällande socialvårdslag genom att även annan tillämpliggjord rikslagstiftning inom socialvården fortsättningsvis ska tillämpas i nuvarande lydelse. Ett lagförslag (LF 7/2014-2015) med detta syfte är under behandling i lagtinget.

Bestämmelser inom rikets lagstiftningsbehörighet, exempelvis om rättskipning och administrativa ingrepp i den personliga friheten, gäller även på Åland enligt den vid tidpunkten gällande rikslagstiftningen.

Landskapsregeringen har nu prioriterat arbetet med att ytterligare bedöma rättsläget inom socialvården och sammanställa tydliggörande information. Information ska skickas till kommunerna och publiceras på regeringens webbplats inom mars månad.

Ytterligare information:

Carina Aaltonen, socialminister

Telefon: +358 18 25373 eller +358 40 5645102, carina.aaltonen@regeringen.ax

Anna Ritamäki-Sjöstrand, extra lagberedare

Telefon: +358 18 25467, anna.ritamaki-sjostrand@regeringen.ax