Information gällande torkan

Den pågående torkan kommer naturligtvis påverka årets fodersituation. Jordbruksbyrån vill påminna om att det inte finns några begränsningar gällande möjligheten att skörda vallfoder från exempelvis gröngödslingsvallar eller grönträdor. Vi vill också påminna om att det i det nya stödsystemet inte finns begränsningar att sälja foder från en ekologisk gård till en konventionell gård.

I det fall att fodersituationen kräver att antalet djur måste minskas utgår inga särskilda sanktioner för ersättningen för djurens välbefinnande. För djurens välbefinnande betalas ersättning enligt årsmedeltal. Utmönstrar du djur som ingår i ditt åtagande om uppfödning av ursprungsraser behöver du komma ihåg att anmäla utmönstringen också till landskapsregeringen med ett fritt formulerat meddelande inom 14 kalenderdagar från det att djuret utmönstrades. Lämnar du in din anmälan för sent underkänns djuret, vilket kan leda till sanktioner. För djur som utmönstras och som inte ersätts med ett annat djur betalas ingen ersättning för år 2023. 

Gällande fodersituationen på ekologiska gårdar med djur bedöms situationen efter särskild anhållan från den enskilda gården om behov av att använda konventionellt foder.