Landskapsregeringen har tryggat permanent medlemsplats i nationell delegation

Ålands lagting beslöt den 27 maj 2015 ge sitt bifall till FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och dess fakultativa protokoll till de delar det faller inom landskapets behörighet. Landskapsregeringen har nu tryggat en permanent åländsk sakkunnigmedlem i den nationella delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning tack vare att Familje- och omsorgsminister Juha Rehula hörsammat landskapsregeringens begäran.

Med anledning av Finlands ratificering av FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och dess fakultativa protokoll inleder en delegation för rättigheter för personer med funktionsnedsättning sin verksamhet i början av nästa år. Delegationen utgör den nationella samordningsmekanismen enligt konventionens artikel 33.1 och har till uppgift att inom olika sektorer och på olika plan underlätta sådan verksamhet som hänför sig till genomförandet av konventionen.

I oktober 2015 riktade landskapsregeringen frågeställningar till utrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet med anledning av verkställelse av artikel 33. Landskapsregeringen begärde bland annat svar på hur Åland, det svenska språkets särställning och frågor som omfattas av landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet i det nya samordningsorganet ska beaktas. I februari 2016 begärde landskapsregeringen att ministerierna skulle utreda möjligheten till att en sakkunnigmedlem för landskapet Åland kunde ingå i den nationella samordningsmekanismen.

Den 3 november 2016 utfärdades Statsrådets förordning om delegationen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Delegationen består av en ordförande, vice ordförande och högst 16 andra medlemmar. Landskapet Åland har en permanent sakkunnigmedlem i delegationen. Statsrådet tillsätter delegationen för fyra år i sänder. Inom snar framtid ska den Åländska sakkunnigmedlemmen utses.

"Att Åland nu har en permanent plats i den nationella delegationen som nämns i FN-konventionen är viktigt, för det ger oss ännu bättre förutsättningar att forma en åländsk funktionshinderspolitik av hög kvalitet. Vi kommer nu att ha direkt access till all information om hur Finland verkställer konventionen och kan också påverka politikområdet nationellt, genom att dela med oss av våra framgångar, t.ex. Visit Ålands funktionshinderscertifiering av turistanläggningar”  kommenterar socialminister Wille Valve.

Kontaktpersoner

Socialminister Wille Valve, telefon +358 40 5962 929 eller wille.valve@regeringen.ax 

Socialinspektör Gunilla Lindqvist, telefon+358 18 25266 eller gunilla.lindqvist@regeringen.ax