Landskapsregeringen stöder etablering av storskaliga solcellsanläggningar

I syfte att minska utsläppen av växthusgaser och uppnå de mål som finns uppsatta i Ålands energi- och klimatstrategi för 2030, har landskapsregeringen, genom medel beviljade ur EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens som är en del av den nationella återhämtningsplanen, beslutat att tilldela ett investeringsstöd för solcellsanläggningar.

De solcellsanläggningsprojekt som nu har erhållit investeringsstöd har en total planerad effekt på nästan 8 MW och kommer markant att bidra till att Energi- och klimatstregins mål på 17 MW 2030 uppnås. Den totala effekten på alla hittills installerade solcellsanläggningar på Åland uppgår till cirka 7 MW.

Utlysningen av investeringsstödet för solcellsanläggningar skedde mellan 1.12.2022 och 31.3.2023. Under ansökningsperioden inkom fem ansökningar, varav alla förutom en uppfyllde kraven ställda i stödordningen för Konkurrensutsättning av investeringsstöd försolcellsanläggningar. De för ändamålet beviljade medlen från EU:s fond för återhämtning och resiliens uppgår till 1 000 000 euro och den totala ansökta stödsumman uppgår till 1 237 600 euro, vilket medför att alla sökanden som uppfyllde villkoren inte kunde beviljas investeringsstöd. Vilka sökande som beviljades det konkurrensutsatta investeringsstödet, avgjordes genom stödordningens villkor; högst effekt i förhållande till den ansökta stödsumman [W/€].

Investeringsstöd beviljas till Solpark Åland Ab 400 000 euro, Solarwave Alandia Ab 395 000 euro och Holmbergs Ab 199 000 euro, den totala maximala stödsumman uppgår preliminärt till 994 000 euro.

Sveden Ab beviljas inte investeringsstöd.

Ansvarig minister, vicelantrådet Harry Jansson säger att han gläds över intresset för investeringsstödet och det tillskott av åländsk förnyelsebar energi det kommer att möjliggöra.

Tilläggsinformation

Stefan Fransman, Projektägare, 018-25187 stefan.fransman@regeringen.ax

För ytterligare information på annan del av landskapsregeringens webplats: https://www.regeringen.ax/infrastruktur-kommunikationer/el-energi/utlysning-investeringsstod-solcellsanlaggningar-foretag