Meddelande om offentlig delgivning

Beslut

Beslöts att temporärt anordna tillfällig väg enligt bilaga I319P03 i samband med förnyandet av bron över Strömmen som förbinder Karlby med Finnö i Kökars kommun med stöd av 47 § och 48 § i landskapslagen (1957:23) om allmänna vägar.

Motivering

Väghållaren har i enlighet med 47 § och 48 § landskapslagen om allmänna vägar (1957:23) rätt att tillfälligt utnyttja mark i samband med ombyggnationer av väg, bro eller dylikt och förfoga över marken så länge vägarbetet pågår. Förutsättningen är i 47 § landskapslag om allmänna vägar (1957:23) att berörda markägare blir offentligt delgivna i enlighet med vad som föreskrivs i 57 § förvaltningslag för landskapet Åland (2008:9) och att i 48 § landskapslagen om allmänna vägar.

(1957:23) onödigt men för fastigheten/fastigheterna minimeras.

I tidigare fattat beslut i samma ärende, fastställande av vägplan och platsreservation för tillfällig väg, var inte de extremt dåliga grundläggningsförhållandena för anläggande av en tillfällig väg kända.  Geoteknikerna har efter analys av tagna mark- och lerprover starkt avrått från att anlägga tillfällig väg enligt ursprungsplan på grund av den mycket höga risken för ras eller skred detta skulle innebära.

Att anlägga vägen enligt ursprungsplan skulle fördyra projektet enligt beräkningar med minst 360 000 €.

Ålands landskapregering anser därför att det av säkerhetsskäl är tvunget att anlägga temporär väg enligt bilaga I319P03 för att inte utsätta allmänheten och trafikanterna för onödig fara eller risk.



Bakgrund

Vägplanen för ny bro över Strömmen, Karlby och Finnö fastställdes den 10.1.2019. Bron över Strömmen mellan Karlby och Finnö är en av de broar som har nått slutet av sin livslängd och måste förnyas. 

Bron ingår i det sk.”Broutbytesprogrammet” och är en av de drygt 20 talet broar med bärighetsproblem. 

Delgivningen finns också till påseende i en publik dator som är placerad i landskapsregeringens reception.