Bild på Verksamhetsledare Sofie Dahlsten Mise, lagstiftningsrådet Tuomas Aarnio, Finlands miljöministerium, tf. generaldirektör Eva Thörnelöf, Svenska Naturvårdsverket, miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson, Ålands landskapsregering.

Minskad byråkrati för avfallstransporter från Åland till Sverige

Den 4 september undertecknade Sverige och Finland en överenskommelse som innebär att det blir enklare att transportera avfall från Åland till Sverige. Överenskommelsen gör det möjligt att få ett godkännande av transporter som gäller för fem år istället för som i dag då tillstånd måste sökas varje år.

Syftet med överenskommelsen är att underlätta administrationen vid transport av avfall mellan länderna. Transportdokument för förhands-, ankomst, återvinnings- och bortskaffningsanmälningar behöver inte skickas och granskas lika ofta som tidigare. Det är också en ekonomisk fördel då den som ansvarar för transporten får minskade utgifter. Avgiften är i dag 950 euro per anmälan. När ett tillstånd gäller för fem år innebär det en inbesparing av 3.800 euro.

En EU-förordning reglerar gränsöverskridande transporter, men ger också möjlighet för länder att överenskomma om förenklad administration när det gäller vissa avfallstransporter inom gränsområden.

För oss på Åland med små personalresurser kommer det att bli betydligt enklare och lite billigare, säger Ålands miljöservice (Mises) verksamhetsledare Sofie Dahlsten.

Mona Kårebring-Olsson vid Ålands landskapsregering och Sofie Dahlsten från Ålands miljöservice var närvarande vid undertecknandet av överenskommelsen i Torneå.

Läs avtalet som pdf på Naturvårdsverkets webbplats

 

Bildtext:

Verksamhetsledare Sofie Dahlsten Mise, lagstiftningsrådet Tuomas Aarnio, Finlands miljöministerium, tf. generaldirektör Eva Thörnelöf, Svenska Naturvårdsverket, miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson, Ålands landskapsregering.