M/S Östern till Enklingelinjen

Landskapsregeringen har tecknat ett temporärt avtal med Sundqvist Investments Oy Ab för trafik på Enklingelinjen. Trafiken startar 1.10.2020 och är för tre år med option om ett fjärde år. Entreprenören har skyldighet att hålla en reservfärja.

Ansgar Ab, som deltog i upphandlingen, besvärade sig till Marknadsdomstolen över beslutet att anta Sundqvists anbud, vilket gjorde att avtalet är temporärt under tiden som ärendet behandlas i Marknadsdomstolen. M/S Östern har tidigare varit ersättande fartyg på Åva-Jurmolinjen och Sundqvist är känd för landskapsregeringen från tiden då han drev M/S Doppingen åren 2012-2016.

Trafiken på linjen består i huvudsak av arbetspendling, ärenderesor och skoltransporter. Enklingelinjen är den enda av landskapets linjer var trafikmängden minskar på högsäsong. Det finns ett visst behov av tung transport, vilket M/S Östern klarar av. De fordon som är långa, tunga och över 4 m höga är ovanliga på linjen och transporteras vid behov av M/S Ejdern på onsdagar. Reservfärjan M/S Tuuli trafikerar Enklingelinjen under högsäsong från maj till augusti och M/S Östern resten av året. M/S Tuuli är en större färja än den nuvarande reservfärjan. Dessutom är hon genomkörbar, vilket linjens kunder efterfrågat. Då behöver inte fordonet backas iland vilket är fallet idag.

”Den inledande uppståndelsen kring upphandlingen till trots är vi nöjda med resultatet. Berörda företagare har kontaktats och vi har gemensamt hittat en lösning som uppfyller transportbehovet till Enklinge. Det är dessutom glädjande att det nuvarande avtalet är drygt fyrahundratusen euro billigare än nuvarande avtal för trafiken. Dessutom etablerar sig ytterligare en aktör i den åländska skärgårdstrafiken vilket ökar konkurrensen och är orsaken till de minskade kostnaderna” säger Infrastrukturminister Christian Wikström

Ytterligare information

Christian Wikström, infrastrukturminister

Telefon +358 18 25376, +358 457 3453949

E-post christian.wikstrom@regeringen.ax

Sten Schauman, upphandlare, transportbyrån

Telefon +358 18 25156, +358 40 1719980

E-post sten.schauman@regeringen.ax