Naturbruksskolan hyrs ut

Landskapsregeringen har beslutat att ingå en avsiktsförklaring om uthyrning av Naturbruksskolans fastigheter på Jomala gård. Potentiell hyresgäst är vårdföretaget Iris Utvecklingscenter Ab som bedriver vård och behandling för människor med olika former av missbruk eller beroenden och psykisk ohälsa. 

Ålands landskapsregering har under denna mandatperiod haft som målsättning att finna en långsiktig och hållbar lösning för Jomala gård. Nu har landskapsregeringen beslutat att ingå en avsiktsförklaring med Iris Utvecklingscenter om ett hyresavtal på tio år.

– Det är glädjande att vi ser ut att nå en positiv lösning för fastigheterna på Jomala gård. Avtalet med Iris Utvecklingscenter gör att lokalerna fylls med ny verksamhet samtidigt som det skapas förutsättningar för nya arbetstillfällen på Åland, säger kansliminister Wille Valve.

Iris Utvecklingscenter bedriver sedan tidigare vårdinrättningar i en handfull städer i Sverige.

– Naturbruksskolan och miljön på Jomala gård erbjuder mycket fina möjligheter till vård och behandling av människor med olika former av missbruk, beroenden och psykisk ohälsa, säger Erik Andrén, VD för Iris Utvecklingscenter.

Den svenska vårdgivaren hoppas att deras verksamhet ska bli ett komplement till de befintliga aktörerna inom vården på Åland.

– Vi har fått en mycket god bild av vårdlandskapet på Åland och träffat flera aktörer inom missbruksvården och psykiatrin. Med vår bakgrund och erfarenhet tror jag att vi kan vara både kompletterande och nytänkande när det gäller beroendeproblematik och psykisk ohälsa på Åland, säger Andrén.

Socialminister Carina Aaltonen välkomnar en etablering som kan bidra till att bredda vårdutbudet på Åland.

– Jag ser gärna att vi kan göra ännu mera på hemmaplan för att kunna minska sjukfrånvaro och ge människor ännu mera professionellt stöd. Jag välkomnar en fortsatt dialog med Iris Utvecklingscenter om hur deras etablering skall utformas som en del av vårdlandskapet på Åland, säger Aaltonen.

Iris Utvecklingscenter kommer att utföra ytterligare marknadsundersökningar och planering innan avtal tecknas. Avsikten är att ett avtal kan undertecknas av parterna senast under det andra kvartalet år 2016.

Ytterligare information:

Ålands landskapsregering

Wille Valve, kansliminister

Tel. 040 596 2929 eller wille.valve@regeringen.ax

Carina Aaltonen, socialminister

Tel. 040 564 5102 eller carina.aaltonen@regeringen.ax

Sten Eriksson, byråchef

Tel. 25 180 eller sten.eriksson@regeringen.ax

Iris Utvecklingscenter Ab

Erik Andrén, VD

Tel. +46 70 758 2509 eller erik.andren@irisuc.se

Jan-Mikael von Schantz, styrelseordförande

Tel. 0400 355 259 eller jan-mikael.von.schantz@irisuc.se