Från vänster generalsekreterare Dagfinn Høybråten (Nordiska ministerrådets sekretariat), minister Tony Asumaa (Åland), minister Aida Hadzialic (Sverige), minister Torbjørn Roe Isaksen (Norge) och minister Rigmor Dam (Färöarna).

Norden samlar effektiva modeller till studiegångar för nyanlända

De nordiska undervisningsministrarna möttes 5.4.2016 på Vetenskapscentret Heureka i Vanda i Finland. Den pågående flyktingsituationen påverkar alla de nordiska länderna. Undervisningsministrarna delade erfarenheter om de nyanländas situation i utbildningssystemen i Norden och vilka initiativ länderna tagit med fokus på barn och unga. Den nordiska dialogen och erfarenhetsutbytet fortsätter under det finska ordförandeskapsåret under kommande möten och evenemang.

Undervisningsministrarna hade ett erfarenhetsutbyte om de akuta åtgärder man gjort med tanke på utbildningsbehoven för de nyanlända, men också reformer som gjorts eller man planerar att göra i länderna för att tillfredsställa långsiktigare behov gällande stödformer i utbildningen.

Undervisningsministrarna var eniga om vikten av temat och ett fortsatt nordiskt samarbete i frågan. Ministrarna lade vikt vid att behovet är speciellt akut för unga som anlänt i slutet av eller efter läropliktsåldern, samt för ensamkomna barn. 

I sitt anförande poängterade minister Tony Asumaa vikten av ett gott samarbete mellan skolan och näringslivet. De nyanlända utgör en resurs för åländskt näringsliv men också omvänt, sade minister Asumaa.

Den fortsatta nordiska dialogen och erfarenhetsutbytet har som mål att finna effektiva modeller för studiegångar för nyanlända barn och unga och för att försnabba vägen till arbetslivet. Det årliga nordiska direktörsmötet för undervisningsministerierna i augusti kommer även att ha fokus på temat.

Undervisningsministrarnas dialog har anknytning till nordiska samarbetsministrarnas fleråriga, tvärsektoriella initiativ om integration av flyktingar och invandrare i Norden.

På bilden från vänster generalsekreterare Dagfinn Høybråten (Nordiska ministerrådets sekretariat), minister Tony Asumaa (Åland), minister Aida Hadzialic (Sverige), minister Torbjørn Roe Isaksen (Norge) och minister Rigmor Dam (Färöarna).

För mer information kontakta:

Tony Asumaa, telefon +358 40 518 3214, epost tony.asumaa@regeringen.ax  

Rainer Juslin, telefon +358 18 25 230, epost rainer.juslin@regeringen.ax