Ny gödselmedelslag och förordning av fosforgödsling träder i kraft den 1 oktober 2023

Den 1 oktober 2023 träder den nya gödselmedelslagen i kraft på Åland. Samtidigt börjar landskapsförordningen om tillämpning på Åland av statsrådets förordning om användning av gödselprodukter och naturgödsel som innehåller fosfor tillämpas. I förordningen regleras fosforgödsling i lantbruk. I princip handlar det om att det som tidigare reglerats i miljöstödet nu kommer att gälla alla och för all odling. Det innebär också att ekologiska producenter måste följa de angivna regleringarna gällande fosforgödsling både för gödselprodukter och naturgödsel. Från år 2027 gäller reglerna även dem som gödslar grönområden.

I landskapsförordningen finns en tabell över maximigivor av fosfor enligt bördighetsklass och gröda. För att kunna följa gödslingstabellen behöver man veta markens bördighetsklass. Markkarteringen ska inte vara äldre än 10 år.

Det som skiljer sig mot den finska tabellen är att Åland har kvar skördejustering för potatis och lök, ett stallgödselundantag, samt startgödsling i fruktodlingar.

Här hittar du statsrådet förordning om användning av gödselprodukter och naturgödsel som innehåller fosfor.

Här hittar du landskapsförordningen om tillämpning på Åland av statsrådets förordning om användning av gödselprodukter och naturgödsel som innehåller fosfor.