Ny reseplanerare för kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken

Nu finns en reseplanerare för den åländska kollektivtrafiken; www.resa.ax. Detta är det första för synliga steget i Ålandstrafikens digitaliseringsresa.

Projektet Ålandstrafikens digitaliseringsresa har pågått i ett drygt år. Nu släpps den nya reseplaneraren på Ålandstrafikens hemsida och på www.resa.ax.

- Reseplaneraren gör det möjligt att på ett enkelt och smidigt sätt hitta en resa i kollektivtrafiken. Det går nu att kombinera tätortstrafiken med landsortstrafiken och skärgårdsfärjorna utan att öppna en tidtabell. Reseplaneraren kommer lagom till turistsäsongen och gör att besökare lättare kan röra sig på Åland, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Arbetet med Ålandstrafikens digitaliseringsresa sker agilt, vilket innebär att uppdateringar släpps succesivt i takt med att de blir klara och planeraren är således inte helt färdigutvecklad i nuläget. Arbetet med att optimera reseplaneraren fortgår. De som hittar fel i eller på planeraren uppmuntras att höra av sig till landskapsregeringen på adressen synpunkter@regeringen.ax.

- Vi rör oss mot ett digitalt samhälle. Planen är att i år ska vara sista gången vi trycker upp pappersturlistor för kollektivtrafiken. I framtiden kommer det att finnas utdrag för separata linjer, men inget fysiskt häfte där allt är samlat, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Arbetet fortgår med utveckling av bokningssystemet för skärgårdstrafiken. Målsättningen är att alla resetjänster som det offentliga Åland erbjuder ska inkluderas på samma sida. 

Kontaktpersoner för vidare information

Christian Wikström, infrastrukturminister

Telefon +358 18 25376; +358 457 3453949

E-post christian.wikstrom@regeringen.ax

Yvonne Österlund, Avdelningschef Infrastrukturavdelningen

Telefon +358 18 25130

E-post yvonne.osterlund@regeringen.ax