Ny riksskogstaxering påbörjad 2023

Vecka 22 inledde Naturresursinstitutet Luke fältarbetet för den nya riksskogstaxeringen (RST13) på Åland.  

Arbetet görs av fem olika mätgrupper och kommer att pågå under sommaren 2023. Denna gång är avsikten att mäta cirka 1.000 provytor på fastmark, vilket är dubbelt fler än vad som är normalt. Eftersom de åländska skogsmarkerna är fragmenterade och varierande, ger ett större antal provytor en högre noggrannhet i datamaterialet.

Senaste riksskogstaxering gjordes sommaren 2018 och resultaten från denna hade inte ens hunnit bli klara innan de blev inaktuella då Åland drabbades av stormen Alfrida i januari 2019. Skogstillgångarna och åldersstrukturen har påverkats kraftigt de senaste åren på grund av stormen och efterföljande angrepp av granbarkborre och det är nu mycket lämpligt med en noggrann inventering av tillståndet då merparten av uppredningsarbetet utförts. Genom riksskogstaxeringen får vi en uppdaterad bild av vilka förutsättningar vi har att jobba med i det åländska skogsbruket.

Markägare informeras i och med detta om att personal från Luke kan komma att vistas på skogsfastigheterna. Mätningarna medför inga skador på trädbeståndet, men mindre färgmarkeringar (tusch) kan förekomma på trädstammar.