Nytt stöd för smart energistyrning

Landskapsregeringen har infört ett stöd för smart energistyrning i bostadshus. Stödet uppgår till 50 procent av kostnaderna – högst 1 000 euro.

– Energioptimering och energieffektivisering kommer få stor betydelse framöver och det finns vinster i att fokusera på detta för att få ett kostnadseffektivt och hållbart energisystem, säger utvecklingsminister Alfons Röblom.

Att flytta energiförbrukning till tidpunkter då det finns energiöverskott och energipriserna är lägre är fördelaktigt för förbrukaren, energibolagen och miljön. Framöver kommer det bli ännu viktigare då andelen energi från vindkraft och solkraft kommer öka. Energipriserna kommer då och få större variationer.

För att erhålla stödet behöver den sökande installera en enhet som fortlöpande kan övervaka, registrera, analysera och anpassa energiförbrukningen.

Stödet utgör 50 procent av kostnader men stödet kan högst vara 1 000 euro. Stödet ansöks först hos landskapsregeringen och därefter kan installationen inledas. Efter utförd installation skickas redovisning till landskapsregeringen och stödet utbetalas.

Landskapsregeringen beviljar stödet under tiden 4.5. 2021-31.12.2021. Stöd beviljas under förutsättning att budgetmedel finns tillgängliga för ändamålet.