Nyxair sköter flygtrafiken Mariehamn – Stockholm

Ett temporärt avtal tecknas för flygtrafiken mellan Mariehamn (MHQ) och Stockholm (ARN). Beräknad trafikstart måndag 28.3.2022 med två vardagliga avgångar och en på söndag.

Det estniska bolaget Nyxair bedriver idag upphandlad trafik på flera orter i Finland och har ett giltigt interlineavtal med Air France och KLM vilket bäddar för smidiga flygförbindelser till Åland och ut i världen.

Landskapet ingår ett temporärt avtal med en beräknad trafikstart 28.3.2022 på ca 7 månader enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EEG) 1008/2008 om gemensamma regler för tillhandahållande av lufttrafik i gemenskapen. Det är enligt förordningen möjligt att avvika från reguljära upphandlingsregler under 7 månaders tid exempelvis när ett flygbolag inte kan bedriva flygtrafik och flygtrafiken måste tryggas.

- Vi ser fram emot ett gott samarbete med Nyxair. Nu när den akuta situationen är avhjälpt kommer vi att fokusera på den reguljära upphandlingen. Parallellt med arbetet med den reguljära upphandlingen arbetar landskapsregeringen även på att förbättra flygförbindelsen mellan Mariehamn och Helsingfors, säger infrastrukturminister Christian Wikström

NyxAir har funnits på marknaden sedan 2017 och är en välkänd operatör då de bland annat bedriver upphandlad flygtrafik på flera rutter i Finland redan idag.

Flygtrafiken kommer att bedrivas med en beprövad flygplanstyp SAAB 340B Plus med 34 säten.

Priset är 2 520 euro per avgång mellan Mariehamn (MHQ) och Stockholm/Arlanda (ARN).

Flygupphandlingen berör trafiken mellan Mariehamn och Stockholm men skapar förutsättningar för att bedriva kommersiell trafik mellan Mariehamn och Åbo vilket i sin tur tryggar patienttransporterna samt övrig flygtrafik österut.

- Vi är glada för förtroende från Ålands landskapsregering och vi ser fram emot att etablera oss även på Åland, säger Jaanus Ojamets, VD för NyxAir.