Projekt västra Föglö tar nästa steg

Eriksson Bygg Ab vann avtalet för infrastrukturprojekt västra Föglö. Utbyggnaden ska vara klar våren 2022.

Nästa stora steg framåt i kortruttsutbyggnaden och för den nya Föglö-trafiken togs idag då landskapsregeringen antog anbudet från Eriksson Bygg Ab för att bygga infrastruktur för den nya el-hybridfärjan. Utförandeentreprenaden omfattar att bygga en ny hamn på Mellanholm, en ny bro över Spettarhålet och muddrings- och vägbyggnadsarbeten på Gripö och på Degerö. Anbudet var det totalekonomiskt mest fördelaktiga av två godkända anbud. Enligt avtalet ska den nya infrastrukturen stå klar samtidigt som den nya elhybridfärjan levereras våren 2022.

Avtalsvärdet är ca 26,5 miljoner euro. Det vinnande anbudet för projektet ligger inom den investeringsfullmakt som Ålands lagting givit för utbyggnaden på västra och östra Föglö. Totalkostnaden för båda projekten beräknas ligga strax under fullmaktens 40 miljoner euro. Beslutet är ett led i att förverkliga den förändring i skärgårdstrafiken som lagtinget beslutade om tilläggsbudget 1/2017.

Vi är glada att vi idag kunnat anta ett anbud som innebär att landskapet tar ännu ett steg mot en effektivare och miljövänligare skärgårdstrafik. Att vi dessutom får en lokal entreprenör med stort tekniskt kunnande är en bonus om man ser till den lokala arbetsmarknaden, säger infrastrukturminister Mika Nordberg.

Investeringen i västra Föglö behövs för den nya elhybridfärjan och de positiva klimatmässiga och ekonomiska effekter det för med sig. Investeringen möjliggör en avsevärd minskning av skärgårdstrafikens koldioxidutsläpp. Detta är början på att göra skärgårdsflottan fossilfri och ett viktigt steg i att nå Hållbarhetsagendas delmål 6 om markant högre andel energi från förnyelsebara källor och ökad energieffektivitet. 

Avtalets förverkligande är fortfarande beroende av eventuella besvär mot upphandlingen samt besvären mot vägplanerna på västra Föglö. Landskapsregeringen har därför en ångerrätt i avtalet ifall Högsta förvaltningsdomstolen inte fattat ett beslut i vägplaneärendena senast 1 november.

Det är svårt att inom en mandatperiod komma till skott med så här stora projekt då de innebär omfattande utredningar och långa ledtider, men vi lyckades. Nu ser jag fram emot att även utbyggnaden av östra Föglö kommer vidare och för hela projektet i mål, säger Mika Nordberg avslutningsvis.

Kontaktperson

Minister Mika Nordberg telefon +358 400 661151