Röblom deltar i FN:s högnivåmöte Stockholm+50

Utvecklingsminister Alfons Röblom (Hi) kommer att delta i FN:s högnivåmöte Stockholm+50 i Stockholm den 2-3 juni.

– Det är stort att delta i 50-årsfirandet av internationellt miljösamarbete och spela in åländska exempel och lösningar som kan bidra till det kommande arbetet. Det är viktigt att föra dialog över gränser, mellan människor från olika delar av världen – små och stora länder – och utbyta erfarenheter i den episka utmaning som omställningen är, säger Alfons Röblom.

Stockholm+50 hålls femtio år efter att FN:s första miljökonferens – Stockholmskonferensen – ägde rum år 1972. Syftet med konferensen är att öka takten på arbetet med klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningarna. Värdar för konferensen är Sverige och Kenya.

Alfons Röblom deltar på inbjudan av Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett möte mellan nordiska ungdomar och nordiska klimat- och miljöministrar den 1 juni.

– Det är väldigt viktigt att skapa möjligheter för unga människor att föra dialog direkt med den politiska ledningen i frågor som klimat och miljö. De problemen kommer ju till stor del, tyvärr, att hamna i famnen på kommande generationer. Det är extra viktigt nu, i skuggan av pandemin och Rysslands krig i Ukraina, då det finns risk att ungdomar ser mörkare på framtiden, säger Alfons Röblom.

Den 2-3 juni deltar Röblom i Stockholm+50 tillsammans med Regions4, som är ett globalt nätverk för regionala regeringar.

– Det är viktigt att vi på Åland håller oss framme i det internationella arbetet för hållbar utveckling. Det finns ett intresse för våra åländska lösningar, och vi tar förstås gärna emot input från andra. Ett givande och tagande, säger Alfons Röblom.

Mötet innehåller tre ledarskapsdialoger och resulterar i ett dokumenterat sammandrag med rekommendationer till beslutsfattare världen över. På samma sätt som Stockholmskonferensen 1972 startade FN-programmet för miljö, är de globala förväntningarna på Stockholm+50 att mötet ska inleda en ny epok i globalt samarbete kring miljö- och klimatfrågor.