Satsning för tredje året vid Almedalsveckan

För tredje året beger sig delar av Ålands landskapsregering och åländska organisationer till Visby och Almedalsveckan för att visa upp Åland och skapa kontakter. I dagarna tre, 28-30 juni, förtöjer fartyget m/s Michael Sars vid Holmen mitt i Visby hamn.

Ombord under hela vistelsen finns infrastruktur- och nordiska samarbetsministern Veronica Thörnroos samt näringsminister Fredrik Karlström. Kansliminister Wille Valve stannar 28-29 juni. Bland övriga deltagare märks projektet Arbeta och Bo på Åland, AMS, Visit Åland, Ålands näringsliv, Östersjöfonden, Ålandsmejeriet och Pub Stallhagen som sköter mathållningen ombord.

Nytt för i år är en profilering av de självstyrande områdena där Färöarna, Grönland och Åland gör en gemensam satsning. Från Färöarna deltar den nordiska samarbetsministern Annika Olsen och från Grönland utrikesminister Vittus  Qujaukitsoq under de tre dagar som Åland är på plats.

På måndagen under Nordens dag hålls ett seminarium med rubriken ”Kommer Norden överleva EU?”, ett arrangemang av Ålands landskapsregering. Vid seminariet kommer frågan om de nordiska avtalens betydelse i takt med att nya EU-direktiv implementeras att diskuteras. ”Hur kan regionerna samarbeta för att få en större påverkan på EU-beslut?”, är en annan frågeställning som tas upp. Deltagare i panelen är Veronica Thörnroos, Annika Olsen, Vittus Qujaukitsoq och svenska statssekreteraren Maja Fjaestad vid statsrådsberedningen.

Sammanlagt har Ålands landskapsregering sex olika punkter med i programmet för måndag – tisdag. Ett av de intressantare samtalen blir det med rubriken ”Varför räknar Åland bäst i PISA?”. Grunden är förstås de goda resultat som åländska elever visade upp i matematik vid den senaste PISA-undersökningen. Skolan är som bekant ett hett diskussionsämne i Sverige varför samtalet kan väcka uppmärksamhet. Ålands gemensamma problem med Gotland som ö-samhällen är tema för några av de övriga seminarierna. Minister Fredrik Karlström deltar i ett seminarium arrangerat av Nordregio med rubriken ” Ungas livsval - utmaning eller möjlighet för Nordens krympande samhällen?”

Som geografisk bas för det åländska deltagandet finns förstås fartyget Michael Sars som är ett bra blickfång i Visby hamn i kombination med tält på kajen dit alla Ålandsintresserade besökare kan vända sig. Tältet är också platsen för fyra av de åländska programpunkterna.

Den åländska delegationen lämnar Visby igen på kvällen tisdag den 30 juni.

För ytterligare information kontakta:

Näringslivsutvecklare Dan Backman, telefon +358 18 25292 eller e-post: dan.backman@regeringen.ax alternativt informationssekreterare Gunnar Westerholm, telefon +46 8 661 37 30 eller e-post: gw@alandskontoret.se