Senarelagt datum för ytspridning av stallgödsel

Landskapsregeringen har beslutat att tillämpa force majeure med hänvisning till genomförande av åtgärden förbättrad användning av stallgödsel i syfte att möjliggöra ytterligare vallskördar för att förbättra fodersituationen efter torkan. Det innebär att odlare som valt åtgärden kan välja att senarelägga ytspridning av stallgödsel till efter 31 augusti (som annars är sista datumet enligt villkoren för åtgärden). Vad som bör noteras är dock att ytspridning på vall enligt nitratbeslutet skall göras senast 15 september. Miljöbyrån bereder för närvarande en förlängning av denna frist men beslut om detta är ännu inte tagen och kommer att informeras om separat.

Eftersom miljöstödet är ett kostnadsersättningssystem och ytspridningen utgör ca 40 % av den ersättning som utgår reduceras ordinarie ersättningsnivå 95 euro/ha med 38,40 euro/ha från ifall av att gödselspridningen senareläggs.

 Lantbrukare som väljer att senarelägga sin spridning skall fritt formulerat meddela detta till jordbruksbyrån. I det fall att odlare väljer att inte sprida gödsel överhuvudtaget skall man på samma sätt meddela att åtgärden inte alls genomförs detta år: Detta innebär att ersättningen inte betalas i år, men Force Majeure tillämpas så att åtgärden fortsättningsvis finns kvar i miljöstödsåtagandet även kommande år.

Närmare information ges av Thomas Svahnström, 25 295, thomas.svahnstrom@regeringen.ax