Skydda fjäderfän och tamfåglar mot vilda fåglar som sprider fågelinfluensan

I Europa har det konstaterats många fall av högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8, dvs. den typen av virus som orsakar hög dödlighet bland vilda fåglar och fjäderfä. Det har konstaterats på fjäderfägårdar i Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Tyskland, Litauen och

Sverige. Nyligen har det viruset påträffats hos fasaner som satts ut i naturen i Janakkala i Egentliga Tavastland, Finland.



Jord- och skogsbruksministeriets har ändrat 6 § i förordning om försiktighetsåtgärder för förebyggande av överföringen av aviär influensa mellan vilda fåglar och tamfåglar (FFS 814/2017).

Enligt den ändrade paragrafen (FFS 106/2021) måste fjäderfät och andra fåglar skyddas mot kontakter med vilda fåglar under tiden 8.2.–31.5 för att hindra spridning av fågelinfluensaviruset. Fåglarna ska antingen hållas inomhus eller så ska området där de vistas utomhus skyddas med till exempel ett tillräckligt tätt nät.



Det är också viktig att fjäderfänas foder och dricksvatten skyddas under alla omständigheter mot vilda fåglar och avföring från sådana, eftersom fågelinfluensan lätt sprids med avföringen.

Det är också förbjudet att föra fjäderfä och andra fåglar i fångenskap till djurutställningar eller motsvarande evenemang mellan den 8 februari och den 31 maj varje år.



Jord- och skogsbruksministeriets förordning om försiktighetsåtgärder för förebyggande av överföringen av aviär influensa mellan vilda fåglar och tamfåglar gäller såväl kommersiell verksamhet inklusive ekologisk produktion samt hållande av hobbyfjäderfä och andra fåglar.

- Vi vill informera allmänheten angående denna lagändring och påminna om detta lagkrav och försiktighetsåtgärderna gällande fågelinfluensan, säger veterinär Mohammad Jaber Alipour på Ålands landskapsregering.



Jord- och skogsbruksministeriets förordning i bilagan