Strategiskt havs- och vattenvårdsprojekt inleds i samverkan med miljöministeriet, Näringsmiljö- och trafikcentralen i Södra Österbotten

LIFE SIP (Strategic Integrated Project) handlar om att förbättra tillståndet av yt- och grundvatten, kustvatten och öppet hav genom att genomföra och rikta in planerade åtgärder, speciellt mot övergödningen. Det handlar om att strategisk genomföra vattendirektivets och havsmiljödirektivets krav samordnat genom en god vattenförvaltning.

Det är ett stort samarbetsprojekt som planeras för hela Finland och första ansökningsdelen lämnas in till EU i september. LIFE- programmet är EUs finansieringsinstrument för miljö- och klimatåtgärder. Förutom att projektet bidrar med konkreta vattenförbättrande åtgärder kommer samarbetsnätverk att stärkas och kompetensen att utökas. Projektet blir också ett strategisk stöd inför nästa planerings- och rapporteringsperiod av vattendirektivet och havsmiljödirektivet till EU.

Landskapsregeringens del av projektet kommer att genomföras med befintliga budgetmedel och av ordinarie personal (vattenbiolog). EU står för 60 % av budgetmedlen.

Projektet kommer att omfatta:

  • Restaureringsåtgärder/vattenförbättrande åtgärder i sjöar och kustvatten (tex behandla internbelastning och anlägga rovfiskevåtmarker)
  • Utreda påverkanstryck, tex marint skräp och påverkan på havsbotten
  • Samarbetsgrupper/miljöutbildning/företagssamarbete
  • Kommunikation

Idag på världshavsdagen väljer vi att påbörja ett nytt samarbetsprojekt för vattnets skull. Det är roligt att vi samarbetar med Finland genom att utbyta kunskap samt kompetens i syfte att förbättra våra vatten.  Vi kommer nu i år att komma igång med flera vattenförbättrande projekt. Vatten är trots allt vår viktigaste resurs, vårt kulturarv och vår framtid,” säger minister Christian Wikström. ”