Sunnanvind.ax lanserad

Projekt Sunnanvind har lanserat webbplatsen sunnanvind.ax som en ny informationskanal för projektet. Webbplatsen har skapats för att främja tillgänglighet och informationsspridning om projektets verksamhet.

Projekt Sunnanvind har via lagting och landskapsregering fått i uppdrag att möjliggöra etablering av storskalig havsbaserad vindkraft i de norra åländska havsområdena. Landskapsregeringen genomför utredningar och planläggning, och avser konkurrensutsätta nyttjanderätten för etablering av vindkraftsparker med mål att uppnå största möjliga nytta för det åländska samhället.

Projektet Sunnanvind erhåller finansiering från EU:s fond för återhämtning och resiliens, med avrapportering till EU senast 30.6.2026. Landskapsregeringens intressebevakning och aktiviteter kommer att fortsätta under vindkraftsparkernas hela livscykel. De fem berörda kommunerna Hammarland, Geta, Saltvik, Kumlinge och Brändö har gett sitt godkännande till att möjligheterna till etablering av vindkraft inom deras gränser utreds.

Sunnanvinds projektledare Ralf Häggblom säger att projektgruppen för tillfället arbetar parallellt med ett flertal olika deluppgifter, bland annat har landskapsregeringen upphandlat och startat upp arbetet med planläggning och miljöbedömning av havsområdena. Genom miljöbedömningen kan planbestämmelser med möjligast liten negativ miljö- och samhällspåverkan framarbetas. De berörda kommunernas fullmäktige tar sedan, efter sedvanlig samråds-/remissprocess, slutlig ställning till generalplanens utformning.

Projektägare Stefan Fransman uppger att kommunikations- och informationsinsatserna är synnerligen viktiga för ett så komplext projekt som Sunnanvind och att projektet följer sin kommunikationsplan för att nå bästa möjliga resultat genom olika informationskanaler. En fortsatt dialog med kommuner och andra intressenter är en av de viktigaste kanalerna. Fransman säger att han är väldigt nöjd med att webbplatsen sunnanvind.ax nu är lanserad som en informationspunkt tillgänglig för alla och påpekar att webbplatsen kommer att vidareutvecklas med mer information vartefter projektet uppnår olika milstolpar.

Projektet tar gärna emot frågor och kommentarer om projekt Sunnanvind och havsbaserad vindkraft, via webbplatsens kontaktformulär eller via epost-adressen sunnanvind@regeringen.ax.