Svensk läkarutbildning på Åland möjlig också i framtiden

I tisdags, den 13/11 justerade Sveriges riksdags socialutskott sitt betänkande om Bastjänstgöring för läkare (2018/19:SoU5) där ett enigt utskott bifaller motionen om möjlighet till fortsatt utbildningssamarbete med Åland.  Social- och hälsovårdsminister Wille Valve (MSÅ) reder ut begreppen: 

Vad innebär detta?

Det innebär att Åland har lyckats trygga utbildningssamarbete med Sverige också när AT-tjänstgöringen omvandlas till BT-tjänstgöring. Det innebär bl.a. att Uppsala Akademiska sjukhus kommer att kunna fortsätta sitt samarbete med Åland, inom ramen för vad socialstyrelsen bestämmer. Utan detta tydliggörande hade det knappast varit möjligt. Sveriges högsta beslutande organ – riksdagen – ger nu ett enigt stöd för principen om att inget i lagförslaget ska utesluta fortsatt samarbete med Åland.

Hur nådde vi hit?

Sedan Almedalen 2018 har vi jobbat intensivt i det tysta med att få till stånd ett klargörande för Ålands del. Många kontakter har tagits och som ett resultat av detta omfattade ett enigt socialutskott igår förslaget om fortsatt läkartjänstgöring på Åland. Anmärkningsvärt är att det är enda motionen som godkänts och att riksdagspartierna gick in enhälligt för att godkänna detta. Det finns många hjältar här, men skulle jag lyfta fram en enskild ”hjälte” så är det nog liberalen Barbro Westerholm (L) som skrev själva motionen som blev en del av betänkandet.

Vad händer nu?

Nu lär vi få något så ovanligt som en riksdagsdebatt om svensk-åländska relationerna och utbildningssamarbetets betydelse. Debatt i kammaren blir det den 22/11. Frågan har lyfts i den svenska offentligheten i Läkartidningen den 19/9 2018 (Länk: ). Den debatten kommer att följas med intresse från åländsk sida.

Läkartidningens nyhet om AT-tjänstgöring på Åland

Vad är bedömning av detta?

Det här är nog det viktigaste jag hittills har varit med om i egenskap av minister och det stärker min framtidstro. Tillgången till svenska läkare är livsviktig för Åland, den har varit hotad två gånger tidigare under mandatperioden. Då lyckades vi reda upp det med en lagändring i Finland och en svensk-åländsk partssammansatt arbetsgrupp, men sen kom hela omstöpningen av AT-systemet. Det ligger dessutom helt i linje med vad Åland brukar driva i Nordiska sammanhang: Riva så många gränshinder som det bara är möjligt och skapa ett verkligt integrerat Norden.

För mer information, kontakta

Wille Valve, social- och hälsovårdsminister, telefon +358 40 596 2929,

Bengt Michelsson, avdelningschef social- och miljöavdelningen +358 18 25260. 

Socialutskottets betänkande på svenska riksdagens webbplats