Temporär höjning av de godtagbara maximala boendeutgifterna i det allmänna bostadsbidraget på Åland fr.o.m. 1.6.2023

Ålands lagtings beslut om antagande av landskapslag om temporär ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag innebär att de högsta beloppen på månatliga maximala boendeutgifter som beaktas som godtagbara vid beviljande av bostadsbidrag, temporärt höjs med 10 procent under ett års tid. Det allmänna bostadsbidraget hanteras och utbetalas av Folkpensionsanstalten (FPA) på Åland.

De maximala boendeutgifterna som beaktas i det allmänna bostadsbidraget på Åland höjs för ett år från och med 1.6.2023. Syftet med höjningen är att lindra de ekonomiska svårigheter som höjda boendekostnader, såsom höjda hyror, för med sig. 

De maximala boendeutgifter som godkänns i samband med det allmänna bostadsbidraget justeras årligen enligt levnadskostnadsindex, vid ingången av det nya året.  På Åland görs nu en extra temporär höjning på 10 % för tiden 1.6.2023 – 31.5.2024. Därmed kommer man i alla beslut om allmänt bostadsbidrag som görs under nämnda tid att beakta högre boendekostnader än hittills. Tack vare att höjningen är i kraft ett helt år, innebär det att alla som får allmänt bostadsbidrag har samma möjlighet att dra nytta av förhöjningen.

När beaktas de förhöjda boendeutgifterna?

FPA beaktar förhöjningen av de maximala boendeutgifterna i samband med handläggningen av en ny ansökan eller vid justeringen av redan beviljade bostadsbidrag från och med 1.6.2023. Justering av allmänt bostadsbidrag görs ett år efter att det beviljats eller efter senaste justering, eller tidigare om ändrade omständigheter så kräver. Justering görs inte enbart för att de maximala boendeutgifterna som beaktas höjs.

Kunden måste lämna in en ansökan då det allmänna bostadsbidraget behöver justeras.

När ska man ansöka om justering?

Det allmänna bostadsbidraget justeras då förändringar sker i hushållets inkomster, boendeutgifter eller andra förhållanden, till exempel när de boendeutgifter som beaktas förändras med minst 50 euro per månad.

Mottagaren av bostadsbidrag kan vid behov kontakta FPA:s kundservice för att kontrollera om det behövs en justeringsansökan.

Allmänt bostadsbidrag kan beviljas och justeras retroaktivt för högst en månad. FPA kan alltså justera det allmänna bostadsbidraget från 1.6.2023 om justeringsansökan har inkommit senast 31.7.2023.

Med hjälp av räknaren för allmänt bostadsbidrag på FPA:s webbplats kan man uppskatta hur mycket bostadsbidrag man kan få. 

Närmare information för kunder