Tillfällig avstängning av farled 2870 Trutgrund-Torsholma-Fiskö

Ålands landskapsregering har fattat beslut att stänga farled 2870 Trutgrund-Torsholma-Fiskö stängs av för allmän båttrafik vid bro nr 19 Långholmströmsbron. Omfattningen av avstängningen är ca 150 m från Långholmströmsbron i nordvästlig och sydostlig riktning. Det aktuella farledsavsnittet stäng av under perioden 1.4.2022 till 30.4.2024. Se bilaga figur 1.

Motivering

Ålands Landskapsregering har sedan 1952-års självstyrelselag behörighet över farleder för den lokala sjötrafiken. Landskapsregeringens ansvar och skyldigheter som farledshållare av allmänna farleder regleras i vattenlag (1996:61) för landskapet Åland, i huvudsak i kap 3, 8§, rätten att placera ut anordningar och vidta åtgärder i allmän farled.

Som farledshållare anser Ålands Landskapsregering att säkerheten för både sjötrafiken och entreprenadarbetena ska prioriteras i samband med byggnadsentreprenaden. Farleden måste av den anledningen stängas under perioden då byggnadsarbetena pågår. Beslutet motiveras av att samhälls- och miljönyttan är större av att byta ut bron, än den skada som en stängning av farleden under perioden då byggnadsarbetena pågår gör för samfärdseln.

När bro nr 19 Långholmströmsbron byts ut kommer området kring bron att bli entreprenad- och arbetsområdet där Beställaren och entreprenören tillsammans ska ansvara för både arbetstagarnas och allmänhetens säkerhet i enlighet med regleringarna i statsrådets författning gällande säkerhet vid byggnadsarbete (2009/205).