Tullen föreslår förenklingar i föreskrift rörande skattegränshandeln

Ålands landskapsregering har under hösten 2021 i två promemorior föreslagit lösningar och uppmärksammat Tullen på de problem som föreligger i tullklareringsprocesser och deklarationer som ska tillämpas vid import över den nationella skattegränsen från och med den 1 september 2021. Det utmynnar nu i ett förslag till ändring av Tullens föreskrift 2/2021 om tullklareringsformaliteter för unionsvaror vid varutransporter mellan landskapet Åland och övriga Finland.

Ålands landskapsregering hade möte med Tullens ledning den 1 november 2021 när Tullens ledning besökte Åland. Ålands landskapsregering framförde bland annat att:

  1. periodförtullning och samlingsdeklaration godkänns som alternativ till en förtullning per leverans,
  2. 10-dagars tidsfristen i tvåstegsförfarandet förlängs till 30 eller 45 dagar samt att
  3. kravet på verifieringskedjan tas bort alternativt bör fakturan, om en periodförtullning om 30 eller 45 dagar är möjligt, fungera som underlag och verifikat vid slutlig tulldeklarering och i bokföringen.

Nu föreslår Tullen ett deklarationsförfarande med periodisk deklaration i två steg där importören i det andra steget inger en periodisk deklaration senast den sista dagen i månaden efter importmånaden. Med den periodiska deklarationen lämnas uppgifterna om de varor som under en kalendermånad mottagits från en säljare. Detta anser landskapsregeringen vara positivt och ett steg i rätt riktning.