Uppdaterad antikorruptionspolicy med nolltolerans för gåvor och förmåner

Landskapsregeringen har antagit en uppdaterad antikorruptionspolicy för den allmänna förvaltningen. Efter en genomgång av den befintliga policyn med förvaltningen och den politiska ledningen har det införts nolltolerans för gåvor och förmåner i samband med myndighetsfunktionen.

Resultaten från ÅSUB:s tillitsstudie under hösten 2022 indikerar att även om korruptionsnivån generellt sett är låg på Åland, finns det en uppfattning om att korruption förekommer. Trots detta har landskapsregeringen inte mottagit några anmälningar gällande korruption. För att adressera uppfattningen om svågerpolitik har jävsreglerna nu integrerats i antikorruptionspolicyn. Med det hanteras proaktivt eventuella situationer där förtroendet för institutionen kan ifrågasättas.

Antikorruptionspolicyn ska fungera som ett övergripande styrdokument för att hantera och förebygga mutor och korruption vid landskapsregeringens allmänna förvaltning. Policyn omfattar myndighetsutövning gentemot enskilda och juridiska personer samt offentlig upphandling och avtal.

Ålands landskapsregering understryker vikten av att arbeta enligt riktlinjerna i antikorruptionspolicyn för att säkerställa en opartisk och förtroendefull förvaltning. Alla tjänstemän och personal vid Ålands landskapsregerings allmänna förvaltning representerar det högsta förvaltningsorganet och är en del av det demokratiska systemet. 

- Genom denna skärpta antikorruptionspolicy strävar landskapsregeringen efter att stärka förtroendet för förvaltningen på Åland och säkerställa en sund och opartisk verksamhet, säger John Eriksson, förvaltningschef vid Ålands landskapsregering.

Policyn hittar ni som bilaga.