Utlåtande om försörjningsberedskap

Med hänvisning till brev daterade 28.4.2021 och 3.11.2020 (ÅLR 2020/8601) samt 13.1.2021 (ÅLR 2021/299) lämnar Ålands landskapsregering detta utlåtande för att framföra sina åsikter om läget för Finlands handelssjöfart, i synnerhet med tanke på Ålands situation samt beaktande av självstyrelselagen för Åland (1144/1991) och 

1 punkten i den mellan Finland och Sverige ingångna Ålandsöverenskommelsen av den 27 juni 1921 gällande möjligheten för ålänningar att upprätthålla kontakter med Sverige. 



Enligt 27 § 13 punkten självstyrelselagen för Åland faller handelssjöfart med tillhörande stöd inom rikets lagstiftningsbehörighet. 



Det är positivt att Transport- och kommunikationsverket hörsammat landskapsregeringens önskemål i tidigare utlåtanden genom att införa en allmän trafikplikt för att säkerställa Ålands förbindelser till och från Finland samt Sverige. Tack vare den allmänna trafikplikten och det därtill hörande understödet som betalas till rederierna har Ålands förbindelser till och från Finland samt Sverige den senaste tiden kunnat hållas på en tillräcklig nivå fram tills nu. 



Förändringar i turlistor gällande trafiken mellan Åland och Sverige riskerar att kraftigt försämra läget inom Ålands försörjningsberedskap. Riskerna nämnda i skrivelserna daterade 3.11.2020 och 28.4.2021 för företagen med verksamhet på Åland kvarstår ifall inga åtgärder vidtas. Det är likaså viktigt att fortsättningsvis trygga transportförbindelserna för de åländska lantbruks- och fiskeprodukterna eftersom särskilt transporterna av färskvaror måste löpa utan avbrott. 



För försörjningens och frakternas del är det ytterst viktigt med en morgonavgång alla vardagar i tidsintervallet kl. 07:00-10:00 från Åland samt en kvällsretur alla vardagar från Sverige i tidsintervallet kl. 19:00-20:00. I det sammanhanget är det inte lika viktigt vilken färjerutt som kan erbjuda ovan nämnda service, så länge som åtminstone den ena färjerutten upprätthåller trafiken så att behovet av åtminstone en morgonavgång och kvällsavgång varje vardag uppfylls. 

Av den trafik som nu finns till och från Sverige på berörda färjerutter under vardagar kan avgångarna kring kl. 13:00 klassificeras som mindre betydande för försörjningsberedskapen ifall någon prioritetsordning behöver upprättas. 



Huvudsyftet med statsrådets förordning om stödjande av sjöfart (FFS 548/2020) är att understödet ska säkerställa och bidra till att sjötransporterna är tillräckliga. Med hänvisning till detta och det landskapsregeringen tidigare framfört är det av stor vikt för försörjningens och frakternas del att åtminstone en morgonavgång och kvällsavgång mellan Åland och Sverige säkerställs varje vardag genom understödet i fråga.