Utvecklingsminister Alfons Röblom till FN:s klimatkonferens i Glasgow

Utvecklingsminister Alfons Röblom (Hi) deltar i ett antal evenemang under FN:s klimatkonferens (COP26) i Glasgow i början av november. Den årliga konferensen samlar världens ledare till diskussioner om hur världen ska minska utsläppen av växthusgaser och hantera klimatförändringarna.

–      Jag ska berätta om Ålands arbete med hållbar utveckling och om våra satsningar på förnybar energi. Jag vill föra fram Åland som ett bra exempel på att även mindre samhällen tar sitt klimatansvar, säger Alfons Röblom. 

Från 31 oktober till 12 november kommer världsledare att samlas i Glasgow, Skottland, för FN:s årliga klimatkonferens. Det är den 26:e konferensen i ordningen, därav den ofta använda förkortningen COP26 - The 26th Conference of the Parties. 

Utvecklingsminister Alfons Röblom deltar bland annat i ett evenemang initierat av Skottlands regering som handlar om de utmaningar och möjligheter som finns för ö-samhällen när det gäller klimatarbetet, främst i fråga om förnybar energi.

–      Det evenemanget passar förstås väldigt bra ihop med vår strävan att göra Åland till ett naturligt centrum för förnybar energi, främst genom satsningen på storskalig havsbaserad vindkraft, säger Alfons Röblom.  

Röblom deltar också i en diskussionspanel som arrangeras av OECD och Nordregio. Panelen modereras av USA:s jordbruksminister Tom Vilsack, och deltar gör bl.a. EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski. Panelen ska diskutera jordbrukets utmaningar i klimatförändringarnas spår, och dess viktiga roll i klimatarbetet.

–      Det ska bli väldigt intressant att diskutera de här frågorna med så pass tunga aktörer. Det är förstås också en bra möjlighet att lyfta Ålands hållbarhetsarbete i ett internationellt sammanhang, säger Alfons Röblom. 

Ministern reser till Skottland med färja och tåg.

–      Vi måste komma bort från slentrian-flygandet och aktivt försöka resa på ett klimatsmartare sätt att. Det tar lite längre tid men jag vet av erfarenhet att man kan jobba väldigt bra sittandes i en bekväm tågkupé, säger Alfons Röblom.

Alfons Röblom ingår formellt i den finländska delegationen till COP26. Delegationen leds av president Sauli Niinistö.